Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μάκης Γκαγκάτσης, καλωσόρισε τα μέλη της Έκτακτης Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ και κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα.
"Αγαπητοί φίλες και φίλοι - μέλη της Γενικής Συνέλευσης,
Σας καλωσορίζω στην Έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και δράττομαι της ευκαιρίας για να σας ευχαριστήσω και δημοσίως για την τιμή που μου κάνατε τον προηγούμενο Ιούλιο και με εκλέξατε πρόεδρο της ΕΠΟ.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας της νέας διοίκησης, αντιμετωπίσαμε μια σειρά από προκλήσεις και κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για κρίσιμα θέματα και χρόνια προβλήματα.
Με ταχύτητα και αποφασιστικότητα δώσαμε την καλύτερη, κατά τη γνώμη μου, λύση στο θέμα του νέου ομοσπονδιακού προπονητή με την πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και παράλληλα εξασφαλίσαμε τη συνδρομή -σε γνώση και εμπειρία- του Βασίλη Τοροσίδη και του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, για τους οποίους δεν χρειάζονται συστάσεις.
Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε την οργανωτική βάση των Εθνικών Ομάδων όλων των ηλικιών με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, δηλαδή ακόμα έναν πρώην διεθνή και μέλος της Εθνικής ομάδας του 2004. Διότι Εθνική Ομάδα δεν είναι μόνο η Ανδρών.
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν διστάσαμε να αγγίξουμε την πιο «καυτή πατάτα» που αφορά στη λειτουργία και στην ανάπτυξη των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων: την οριστική λύση με τη μόνιμη στέγη τους. Τη δημιουργία του «Σπιτιού των Εθνικών Ομάδων».
Κι επειδή το σπίτι είναι ο ναός της οικογένειας, είμαστε εδώ και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για τη μεγάλη γαλανόλευκη οικογένεια, που αποτελείται από παίκτριες και παίκτες όλων των ηλικιών. Μια οριστική -επαναλαμβάνω- λύση που θα αναβαθμίσει τις υποδομές μας και θα προσφέρει στις Εθνικές Ομάδες τις συνθήκες που τους αρμόζουν. Μιλώντας για «λύσεις» και «καυτές πατάτες» είναι αδύνατον να μην αναφερθώ στο κρίσιμο θέμα της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
Παρότι ούτε ο χρόνος ούτε η γενικευμένη καχυποψία ήταν σύμμαχοί μας, φέραμε στην ΚΕΔ τρία καταξιωμένα σε διεθνές επίπεδο και απόλυτα εξειδικευμένα στο αντικείμενο τους στελέχη. Ανθρώπους επιλογής της UEFA, με την οποία συνεργαστήκαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αφοσίωση για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της διαιτησίας στη χώρα μας. Η παρουσία τους εγγυάται την αντικειμενικότητα, την ποιότητα και την αξιοπιστία της διαιτησίας μας, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.
Υποψηφιότητες Eλλήνων Αξιωματούχων Διαιτησίας Διεθνείς Πίνακες FIFA 2025
Α/Α Διαιτητές Κατηγορία FIFA (από) 1. Σιδηρόπουλος Αναστάσιος Ελίτ 2011 2. Παπαπέτρου Αναστάσιος A' 2016 3. Φωτιάς Βασίλειος Β' 2021 4. Παπαδόπουλος Ιωάννης Β' 2017 5. Βεργέτης Χρήστος Β' 2024 6. Τσακαλίδης Αλέξανδρος Β' 2025 (Nέος) 7. Αντωνίου Ελένη Eλίτ 2014 8. Τσιοφλίκη Ανδρομάχη Β' 2016 9. Μυλοπούλου Αναστασία Β' 2022 10 Πιγγιού Ειρήνη Β' 2023
Α/Α Βοηθοί Διαιτητές Κατηγορία FIFA (από) 1. Κωσταράς Πολυχρόνης 2014 2. Δημητριάδης Λάζαρος 2013 3. Πετρόπουλος Τρύφων 2016 4. Φωτόπουλος Ανδρέας 2024 5. Μεϊντανάς Ανδρέας 2021 6. Μπούξμπαουμ Ραϊνχαρντ 2019 7. Νικολακάκης Βασίλειος 2019 8. Παπαδάκης Μιχαήλ 2025 (Nέος) 9. Κολλιάκος Άγγελος 2025 (Nέος) 10. Απτόσογλου Ιορδάνης 2019 11. Κομισοπούλου Γεωργία 2017 12. Τσικλιτάρη Βασιλεία 2022 13. Δέτση Μαρία 2019 14. Παπαδοπούλου Ζωή 2023 15. Τσαγανού Δήμητρα 2024
Α/Α Video Assistant Referees (VAR) FIFA (από) 1. Ευαγγέλου Άγγελος 2022 2. Κουμπαράκης Στέφανος 2024 3. Ζαμπαλάς Σπυρίδων 2023 4. Σιδηρόπουλος Αναστάσιος 2025(Νέος) 5. Τζήλος Αθανάσιος 2025(Νέος) 6. Φωτιάς Βασίλειος 2025(Νέος) 7. Παπαδόπουλος Ιωάννης 2024 8. Παπαπέτρου Αναστάσιος 2025(Νέος)
Α/Α Διαιτητές Ποδοσφαίρου Σάλας Κατηγορία FIFA (από) 1. Χριστοδουλής Βασίλειος Α' 2013 2. Αδαμόπουλος Αντώνιος Β' 2017 3. Ντάλας Παναγιώτης Β' 2019
Α/Α Διαιτητές Ποδοσφαίρου Άμμου Κατηγορία FIFA (from) 1. Φίτσας Γεώργιος 2020 2. Μανούρας Νικόλαος 2023 3. Παπαδοπουλος Εμμανουήλ 2024
Μια υπόθεση που απασχόλησε όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και προσφάτως απασχόλησε και την Ελλάδα με το χέρι του Μουκουντί, ξεκαθαρίστηκε από την ΚΕΔ της UEFA: «Ήταν πέναλτι, παράβαση όταν το χέρι ανακόπτει τη μπάλα που πάει στην εστία».
Πλήρης ανατροπή στην πλέον αμφισβητούμενη φάση του Euro 2024, με την Γερμανία να φωνάζει για πέναλτι που δεν της δόθηκε στον προημιτελικό με την Ισπανία, στο χέρι του Κουκουρέγια στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης. Η επίμαχη φάση έλαβε χώρα στο 107ο λεπτό του αγώνα με το ματς στο 1-1 και τους Ίβηρες να σημειώνουν στο 119' το γκολ της πρόκρισης.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Άγγλος Άντονι Τέιλορ που δεν υπέδειξε την παράβαση στο χέρι του Κουκουρέγια μετά το σουτ του Βουρτς, παρότι η μπάλα κατευθυνόταν προς τέρμα.
Με αρκετή καθυστέρηση, η UEFA πήρε θέση για την συγκεκριμένη φάση, η οποία απασχόλησε και την... ελληνική επικαιρότητα, λόγω του χεριού του Μουκουντί στον αγώνα Λεβαδειακός-ΑΕΚ την 3η αγωνιστική.
Τι υποστήριξε η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε οδηγία της προς τους διαιτητές, στο πλαίσιο επιμόρφωσής τους, όπως αποκαλύπτει η "Relevo";
«Υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή του γηπέδου, που δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για το χέρι του Ισπανού ποδοσφαιριστή, όσο και του VAR που δεν επενέβη».
Και προσθέτει πως: «Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της UEFA, όταν η επαφή με το χέρι σταματάει ένα σουτ με την μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα, θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στην μπάλα και το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αμυντικός σταματάει το σουτ στο τέρμα με το χέρι του, που δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα και αυτό γίνεται μεγαλύτερο, οπότε θα έπρεπε να είχε δοθεί πέναλτι». Επιπλέον αναφέρεται ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί κίτρινη κάρτα στον άσο της Τσέλσι.