Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 


Το θέμα της εκλαΐκευσης τα ου κανονισμού δεν είναι να πούμε ξερά αν είναι γκολ ή οφσάιντ αλλά να βοηθήσουμε τον αναγνώστη το τηλεθεατή τον ασχολούμενο με το ποδόσφαιρο με οποιαδήποτε ιδιότητα γιατί είναι ή δεν είναι γκολ.
Κατά την εκτέλεση ενός ελεύθερου λακτίσματος από την ομάδα της Βέροιας έξω από τη περιοχή του Παναθηναϊκού 2 επιτιθέμενοι βρίσκονται σε αντικανονική θέση [οφσάιντ].
Σύμφωνα με το κανονισμό όμως ένας παίκτης δεν μπορεί να σημειωθεί οφσάιντ επειδή απλά βρίσκεται σε μια τέτοια θέση . Θα πρέπει να συντρέχει και μία ή περισσότερες από παρακάτω περιπτώσεις ,
Να επηρεάσει το παιγνίδι
Να επηρεάσει αντίπαλο
Να αποκομίσει πλεονέκτημα
Κάνω αυτή την ανάλυση γιατί υπάρχουν και αρχάριοι ασχολούμενοι με το ποδόσφαιρο οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν κενά.
Επειδή δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση για τους 2 επιτιθέμενους, στη πρώτη φάση δεν μπορεί να σημειωθούν οφσάιντ.
Ενας 3ος επιτιθέμενος οριακά καλυμμένος διεκδικεί τη μπάλα από αμυνόμενο. Ο αμυνόμενος πέφτοντας αποκρούει τη μπάλα. Αν η μπάλα απευθείας μετά τη απόκρουση πάει σε ένα εκ των δύο επιτιθέμενων που ήταν σε αντικανονική θέση ασφαλώς και θα έπρεπε να σημειωθεί οφσάιντ και με τη παλιά και με τη νέα τροποποίηση .
Όμως η μπάλα μετά την απόκρουση από τον αμυνόμενο κτυπά στο σώμα ενός άλλου
αμυνόμενου και επανέρχεται στη περιοχή τη κερδίζει ο ένας από τους 2 επιτιθέμενους και σημειώνει γκολ. Δεν υπάρχει παράβαση γιατί η δεύτερη απόκρουση του αμυνόμενου θεωρείται μεταβίβαση, και άρα ο επιτιθέμενος στη 2η φάση δέχεται τη μπάλα από μεταβίβαση αντιπάλου.
Στα εκπαιδευτικά DVD της UEFA υπάρχει μια πανομοιότυπη φάση από αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάϊυεντ και η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας της UEFA ήταν ότι το γκολ ήταν κανονικό.
Με τη νέα τροποποίηση του οφσάιντ από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο που ισχύει από τον Ιούλιο τα πράγματα απλουστεύονται περισσότερο και θα πρέπει οι ομάδες να οργανώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για να διδαχτούν οι ποδοσφαιριστές τι ισχύει .
Και βέβαια θα πρέπει να γίνεται μία σαφής διάκριση ανάμεσα στην αδικία και στην ατυχία .
Η ατυχία όχι μόνον είναι μέρος του παιγνιδιού αλλά είναι αυτή που το κάνει πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον.

Γιώργος Κουκούλας εκπαιδευτής διαιτησίας