Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με μεγάλη επιτυχία και σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη και ολοκληρώθηκε το 3ο σεμινάριο του προγράμματος  ταλέντα και μέντορες του επαγγελματικού επιπέδου, όπου συμμετείχαν 18 διαιτητές.

Στο πρόγραμμα υπήρχε πλούσια θεματολογία όπως μαθήματα με την ενεργή συμμετοχή των διαιτητών για την σοβαρότητα των παραβάσεων, τις υποσχόμενες και προφανείς ευκαιρία για γκολ, το χέρι, το πλεονέκτημα, τη νέα φιλοσοφία του οφσάιντ, τις θέσεις και την κίνηση του διαιτητή στο γήπεδο.

 Έγιναν ομάδες εργασίας και η ανατροφοδότηση τους και παρουσιάστηκαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα οι τακτικές και τα συστήματα που εφαρμόζουν ομάδες στα παιχνίδια έτσι ώστε οι διαιτητές να είναι γνώστες και να τα αναγνωρίζουν εύκολα.

 Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν βίντεο τεστ, γραπτές εξετάσεις και τεστ στα αγγλικά και οι εξεταζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους μόνοι 15 λεπτά σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά σεμινάρια που ο χρόνος είναι 30 λεπτά.Έγινε επίσης ενημέρωση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης έτσι ώστε να λαμβάνουν διάφορα τεστ και να τα απαντάνε μέσω του υπολογιστή τους.

 Ακομη διεξηχθη   yo yo τεστ στο γήπεδο της ΕΠΣ Άρτας όπου όλοι οι διαιτητές έπιασαν τους απαιτούμενους χρόνους. Ακολούθησε ανατροφοδότηση του yo yo τεστ και έγινε σύγκριση με παλαιότερα καθώς οι συγκεκριμένοι διαιτητές γνωρίζουν την δοκιμασία από το 1ο σεμινάριο της Πάτρας τον Σεπτέμβριο του 2013. Εκτός από το yo yo test υπήρχαν δύο προπονήσεις.

Στην πρώτη προπόνηση έγινε επίδειξη και οι διαιτητές έκαναν ασκήσεις του νέου προγράμματος που ονομάζεται ‘Εντεκα + και αφορά στην πρόληψη των τραυματισμένων μιας και οι συγκεκριμένοι διαιτητές δουλεύουν πια σε επαγγελματικά επίπεδα.

Στην δεύτερη προπόνηση όπου είχαμε φυσική και πρακτική εξέταση μαζί οι διαιτητές παρακολουθούσαν μια φάση ή απαντούσαν σε ερωτήσεις που έβλεπαν σε υπολογιστή ο οποίος είχε στηθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Φιλοθέης. Ήταν μια πρωτότυπη διαδικασία καθώς συνδύαζε φυσική προπόνηση και λήψη απόφασης και μάλιστα με ανεβασμένους σφυγμούς όπως δηλαδή γίνεται και σε πραγματικές συνθήκες σε ένα αγώνα. Επίσης στην τάξη έγινε ανατροφοδότηση των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν και τους δόθηκαν οι σωστές απαντήσεις στην τάξη αργά το απόγευμα.

 Τέλος είχαμε και άλλη μια πρωτοτυπία μιας και ο ειδικός εργοφυσιολόγος Αντώνης Γρηγοριάδης παρουσίασε και ανέλυσε το θέμα Εργοφυσιολογία, αξιολόγηση & προγραμματισμός στη σύγχρονη διαιτησία.

 Στη συνέχεια έγινε ατομικός εργομετρικός έλεγχος (αιματολογικός, λοιπομέτρηση, ζύγιση, ευλυγισία και άλλα) και οι διαιτητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα. Οι διαιτητές θα λάβουν τις μετρήσεις τους προκειμένου να προσαρμόσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους.

 Επίσης το πρωί του Σαββάτου όλοι οι διαιτητές είχαν προσωπική συνέντευξη με το μέλος της ΚΕΔ Γιώργο Αμυγδαλή μιας και ο Δημήτρης Μπέγκος αναχώρησε προκειμένου να βρεθεί στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου της ΚΕΔ Χριστόφορου Ζωγράφου.

 Στο τέλος παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές που δόθηκαν στα σεμινάρια των μεντόρων και επισημάνθηκε ο τρόπος επικοινωνίας αλλά και της γενικότερης συνεργασίας με τους μέντορες. 

 Επισημάνθηκαν τα συμπεράσματα του σεμιναρίου και μεταξύ άλλων οι διαιτητές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους αλλά και την συμπαράσταση προς το πρόσωπο του αναπληρωτή Προέδρου Χριστόφορου Ζωγράφου και ζήτησαν να του μεταφερθούν οι ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση κάτι που έγινε άμεσα.

Τέλος όλοι ευχαρίστησαν την ΕΠΣ Άρτας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρός της Θανάση Τρομπούκη ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για την διεξαγωγή αυτού του τετραήμερου και τόσο σημαντικού σεμιναρίου στην ιστορική και όμορφη πόλη της Άρτας.

 Να σημειωθεί για ακόμη μία φορά οι διαιτητές εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την ποιότητα και την οργάνωση αυτών των σεμιναρίων ενώ για τους διαιτητές Κώστα Κοτσάνη, Αλέξανδρο Τσαμούρη και Γιάννη Νεοφυτιάδη ήταν μία πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία.

 Η συμβολή του υπευθύνου της 2ης περιφέρειας Ηλία Μαζαράκου ήταν κάτι περισσότερο από σημαντική σε αυτόν τον τομέα.Από εδώ και πέρα αναμένεται πολύ δουλειά και καλή συνεργασία με τους μέντορές τους έτσι ώστε να υπάρξουν γρήγορα και θετικά αποτελέσματα.

 Να υπενθυμίσουμε ότι το πλήρης πρόγραμμα από την κορυφή (επαγγελματικό επίπεδο μέχρι το τοπικό) παρουσιάστηκε στην έναρξη του σεμιναρίου μαζί με τους στόχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όπου όλοι έμειναν έκπληκτοι από την οργάνωση και την μεθοδικότητα που τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο είναι και ένα από τα υποχρεωτικά που πρέπει  να τρέχουν οι Ομοσπονδίες (όπως η ΕΠΟ) οι οποίες έχουν υπογράψει τη σύμβαση διαιτησίας με την UEFA μέχρι το 2017.

 Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τα μονοήμερα σεμινάρια των διαιτητών ταλέντων Γ Εθνικής που θα γίνουν στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στις 4 Δεκεμβρίου στη Βέροια και θα συμπεριλαμβάνουν: yo yo τεστ, γραπτές εξετάσεις, τεστ αγγλικών, μαθήματα στην τάξη.

 Σε περιφερειακό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζεται από τους υπευθύνους των 5 περιφερειών (Θόδωρο Γκαιτατζή, Ηλία Μαζαράκο, Γιάννη Σπυρόπουλο, Γιώργο Σταθόπουλο και Χρήστο Γενναίο) και το εκπαιδευτικό υλικό. Οι συναντήσεις των ταλέντων αυτού του επιπέδου με την ΚΕΔ και τον υπεύθυνο εκπαίδευση αναμένεται να γίνουν όπως και πέρυσι στα αγωνιστικά τεστ του Ιανουαρίου Τέλος στο τοπικό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζεται από τους επικεφαλής των ΕΔ.

 Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί τα σεμινάρια των μεντόρων σε Αθήνα και Βέροια προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλα ενημέρωση και προετοιμασία. Επίσης το εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σεμινάριο και είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε στα πρόσφατα σεμινάρια των εκπαιδευτών. Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης Θανάσης Μπριάκος και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των 5 περιφερειών, (Θόδωρο Γκαιτατζή, Ηλία Μαζαράκο, Γιάννη Σπυρόπουλο, Γιώργο Σταθόπουλο και Χρήστο Γενναίο) έχει ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά όλο το εκπαιδευτικό υλικό στους επικεφαλής των ΕΔ το οποίο να χρησιμοποιηθεί στους μηνιαίους εκπαιδευτικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται η οργάνωση η μεθοδικότητα και η πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης και των αναπτυξιακών προγραμμάτων.