Κατά την σημερινή ενημέρωση για την λειτουργία του VAR στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ερώτηση σχετικά με το τι θα γινόταν αν υπήρχε το σύστημα πριν από 1,5 χρόνο στο... πολυσυζητημένο γκολ του Βαρέλα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, το οποίο συνοδεύτηκε από την... μπούκα του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο με το όπλο και στη διακοπή του ματς, κάτι το οποίο κατά πολλούς κόστισε στον Δικέφαλο του Βορρά την απώλεια του πρωταθλήματος στο τέλος εκείνης της σεζόν.
Τόσο ο αρχιδιαιτητής Βίτορ Μέλο Περέιρα όσο και ο υπεύθυνος του VAR στη χώρα μας Μιχάλης Κουκουλάκης είπαν ουσιαστικά... ορθά κοφτά πως σε αυτή τη φάση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαμε χρήση της τεχνολογίας! Και αυτό διότι η συγκεκριμένη φάση δεν εμπίπτει στο πρωτόκολλο λειτουργίας του VAR, που θέλει παρέμβαση του διαιτητή που είναι στο βίντεο μόνο για ξεκάθαρα λάθος αποφάσεις, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση του γκολ του αμυντικού του ΠΑΟΚ!
"Για να παρέμβη ο διαιτητής του VAR θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη άποψη και να την μεταφέρει στον διαιτητή. Την συγκεκριμένη φάση μετά από 1,5 χρόνο ακόμα την συζητάμε και οι γνώμες δίιστανται. Αλλιώς την κρίνει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Επομένως, πως να υπάρξει παρέμβαση από το VAR;
Το πλέον πιθανό είναι σε μια τέτοια περίπτωση ο διαιτητής βλέποντας το μόνιτορ να έμενε... σιωπηλός. Αλλά ακόμα και αν ο διαιτητής του ζητούσε μια άποψη, δεν θα μπορούσε να του τη δώσει και τελικά αυτός που σφύριζε θα έπαιρνε πάνω του την φάση. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι δεν νομίζω ότι θα υπήρχε παρέμβαση από το VAR, διότι κάτι τέτοιο είναι εκτός πρωτοκόλλου".
Αυτά είπε ο Μιχάλης Κουκουλάκης, για να συμπληρώσει ο Μέλο Περέιρα: "Οταν ο διαιτητής που είναι υπεύθυνος για το VAR καλεί αυτόν που σφυρίζει στο γήπεδο, αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκάθαρη άποψη για τη φάση. Όταν δεν είναι σίγουρος τι να του πει; Ότι "είμαι στο 50-50, 60-40, 70-30;". Όταν συμβαίνει αυτό, δεν παρεμβαίνει. Μόνο όταν είναι 100% σίγουρος για κάτι του μεταφέρει την άποψή του, την συζητά μαζί του και ο διαιτητής είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση. Το VAR δεν είναι για φάσεις του "ίσως, μπορεί και να είναι" για τις οποίες θέλεις πολύ χρόνο και σειρά ριπλέι για ν' αποφασίσεις. Είναι για κάτι που το βλέπεις με τη μία και δεν έχεις την αμφιβολία μέσα σου. Και αυτή η φάση δεν ήταν τέτοια...".
ΠΗΓΗ www.Filathlos.gr