Η πρόσληψη του Τζον Φαν’τ Σιπ στο πάγκο της Εθνικής Ομάδας προκαλεί αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ομοσπονδίας. Το βιογραφικό του Ολλανδού προπονητή, ο οποίος ήταν άνεργος τα δύο τελευταία χρόνια, είναι «φτωχό» και η απόφαση να του δοθούν τα κλειδιά της Εθνικής είναι μέγα ρίσκο σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ομάδα.
«Η ομοσπονδία κατέληξε σε έναν προπονητή αμφιβόλου αξίας και η απόφαση προκαλεί μόνο ερωτηματικά. Μακάρι να πετύχει τους στόχους της η Εθνική μας με τον Φαν’τ Σιπ, όμως το βιογραφικό που κουβαλάει δεν πείθει κανέναν. Εκτίμηση μου είναι πως δεν θα δώσει στην Ομάδα τα στοιχεία που χρειάζεται για να επιστρέψει στις μεγάλες επιτυχίες», δηλώνει στην «Live Sport» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας Θωμάς Κάρτσακλας, ο οποίος στην συνέχεια στέκεται στο τρόπο που λειτουργεί η ομοσπονδία: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΠΟ λειτουργεί με προχειρότητα και χωρίς κανέναν προγραμματισμό σε ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο, όπως είναι η Εθνική Ομάδα. Από την εποχή Σκίμπε πήγαμε στην περίοδο Αναστασιάδη και καταλήξαμε σε έναν Ολλανδό προπονητή που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Μα, η Εθνική μας ότι έχει πετύχει, το πέτυχε στηριζόμενη στην εξαιρετική αμυντική της λειτουργία. Προσωπικά για μένα δεν υπάρχει λογική σε αυτήν την επιλογή, χωρίς να θέλω να ασκήσω αντιπολίτευση στη διοίκηση Γραμμένου. Αλλωστε, την έχω στηρίξει με πράξεις. Όμως, οφείλω να σχολιάσω αρνητικά την πρόσληψη του νέου ομοσπονδιακού προπονητή».
-Εγινε μεγάλη συζήτηση και για τους δύο τεχνικούς διευθυντές που προσελήφθησαν στην ομοσπονδία. Η άποψη σας….
«Η ποδοσφαιρική λογική, λέει, ότι πρώτα συμφωνείς με τον τεχνικό διευθυντή κι αυτός σου κάνει εισήγηση για τον προπονητή. Πρέπει μεταξύ τους να υπάρχει και άριστη συνεργασία για να έχεις στην πορεία θετικά αποτελέσματα. Η ΕΠΟ έκανε το αντίθετο. Πρώτα συμφώνησε με τον προπονητή και μετά με τους τεχνικούς διευθυντές. Άλλο βέβαια κι αυτό. Προσωπικά δεν έχω ακούσει σε άλλη ομοσπονδία σε παγκόσμια κλίμακα να δουλεύουν δύο τεχνικοί διευθυντές. Τι να πω; Αυτή η κατάσταση δεν είναι δείγμα… υγείας, κάτι δεν πάει καλά».
-Γιατί η ΕΠΟ οδηγήθηκε στην πρόσληψη των Κωνσταντινίδη, Φύσσα;
«Αυτό που αντιλαμβάνομαι, αν και μπορεί να κάνω λάθος, είναι ότι προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες μέσα στην ΕΠΟ για να κρατήσουν τις θέσεις τους. Υπάρχει δηλαδή μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των συμβούλων, έτσι ώστε να περνούν χωρίς πολλά παρατράγουδα όλες οι αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν και τις θέσεις τους στην Εκτελεστική Επιτροπή. Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε σε αυτά τα μη αγωνιστικά θέματα την Εθνική Ομάδα. Οι παρατάξεις στην ομοσπονδία και οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να μείνουν έξω από την «γαλανόλευκη». Όλα έχουν ένα όριο και η Εθνική αφορά όλους τους Ελληνες».
-Χωρίς αυτή την ισορροπία η διοίκηση Γραμμένου ενδεχομένως να είχε καταρρεύσει…
«Προσωπικά με ενδιαφέρει το κεφάλαιο της Εθνικής και σε αυτό οι ισορροπίες δεν κάνουν καλό. Όχι, τώρα, αλλά διαχρονικά. Οι σύμβουλοι της ΕΠΟ δεν πρέπει να αποφασίζουν με το τι θέλουν αυτοί που είναι αριστερά ή δεξιά, αυτοί που είναι πάνω και κάτω. Επαναλαμβάνω οι παρατάξεις και οι ΠΑΕ πρέπει να μείνουν έξω από την Ομάδα μήπως και επιστρέψει στις επιτυχίες».
-Εδώ και μία πενταετία έχουν γίνει πολλά «παιχνίδια» σε βάρος της Εθνικής…
«Δυστυχώς, έτσι είναι. Δεν υπήρχε για παράδειγμα λόγος να φύγει η Ομάδα από το «Γ. Καραϊσκάκης» από την στιγμή που ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε και οι διεθνείς ήθελαν να παίζουν εκεί. Και τι κατάφερε η διοίκηση της ΕΠΟ με τη φυγή από το φαληρικό στάδιο; Κατάφερε να μην έχει έδρα η Ομάδα μας. Ότι χειρότερο μπορούσε να κάνει, σε μία περίοδο που διεκδικούσε την επιστροφή της σε μία μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κάθε κίνηση που γίνεται για την Εθνική πρέπει να είναι μελετημένη».
-Η Εθνική δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από το 2014. Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Η Ομάδα έχει απαξιωθεί και οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν θα την βοηθήσουν να ξεφύγει από την μετριότητα. Ο δρόμος της… σιωπής από τους παράγοντες δεν βοηθάει, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να πιέζουμε στο βαθμό που μπορούμε τη διοίκηση της ΕΠΟ, έτσι ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να έρθουν επιτυχίες. Γνωρίζω από τις επαφές που έχω ότι και άλλοι παράγοντες Ενώσεων έχουν παράπονα για τις επιλογές της ΕΠΟ. Ας βγουν να μιλήσουν, ας χτυπήσουν κι αυτοί το καμπανάκι…».
-Εχει υποβαθμιστεί και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…
«Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που «πονάει» όσους ασχολούνται με τις μικρές κατηγορίες και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Κανένας παράγοντας της ΕΠΟ δεν έχει κάνει μία αξιόλογη πρόταση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Μας ενοχλεί που τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από τις ΕΠΣ, δεν κάνουν προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
-Εκτιμάται πως κάτι μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες;
«Δεν νομίζω. Ελπίζω η επόμενη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία θα εκλεγεί σε 14 μήνες, να έχει διαφορετική φιλοσοφία ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο συμβούλιο. Δεν πρέπει να μας νοιάζει μόνο η καρέκλα. Πρέπει να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και μας έχουν φέρει πίσω».