Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Σχετικά με τα νέα δεδομένα στον Κανονισμό διαιτησίας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

1. Ο Κανονισμός διαιτησίας δεν απαγορεύει σε κάποιον διαιτητή ή πρώην διαιτητή να είναι μέλος φορέα που δεν είναι αναγνωρισμένος από τη ΟΔΠΕ. Εάν αυτός θεωρεί ότι πρέπει να είναι μέλος άλλου φορέα και να δραστηριοποιείται μέσα από αυτόν είναι δικό του θέμα και μπορεί να το κάνει.

2. Οι σύνδεσμοι διαιτητών και η ΟΔΠΕ δεν είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΠΟ, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στον Κανονισμό για ΟΔΠΕ ή σύνδεσμο εδώ και πολλά χρόνια.

3. Αυτό που απαγορεύει ο Κανονισμός είναι αν κάποιος αποφασίσει να είναι μέλος φορέα που δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΠΟ, τότε δεν μπορεί να ανήκει και στο μητρώο της ΕΠΟ άρα δεν μπορεί να πιστοποιηθεί  μετά από εξετάσεις από την ΕΠΟ ή τις ΕΠΣ και να υπογράψει διοριστήριο. Κατά συνέπεια και αφού δεν θα έχει διοριστήριο δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα της ΕΠΣ ή της ΕΠΟ.

4. Εδώ και ένα χρόνο και σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΠΟ οι διαιτητές (νυν και πρώην) δύναται πλέον να αναγνωρίσουν και δημιουργήσουν τοπικά σωματεία διαιτητών αλλά και πανελλήνια ένωση διαιτητών, οι οποίες θα είναι μέλη των τοπικών ΕΠΣ και της ΕΠΟ αντίστοιχα.

5. Τα τοπικά σωματεία διαιτητών, μέλη των ΕΠΣ, δημιουργούνται όπως και τα υπόλοιπα σωματεία (οι ομάδες) και έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Το ίδιο και η Πανελλήνια Ένωση διαιτητών ή οποία θα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΠΟ.

6. Συμπερασματικά λοιπόν οι διατάξεις του Κανονισμού είναι υπέρ των διαιτητών διότι από το να είναι μέλη άλλων φορέων χωρίς καμία αρμοδιότητα, τους δύναται τώρα πλέον η δυνατότητα να έχουν λόγο και ψήφο τόσο στις αρχαιρεσίες των τοπικών ΕΠΣ όσο και σε αυτές της ΕΠΟ.

7. Κατά συνέπεια όσοι είναι μέλη συνδέσμων πρέπει να αποφασίσουν, ή θα είναι μέλη συνδέσμων ή  θα δικαιούνται να αξιολογηθούν και να υπογράψουν διοριστήριο στις ΕΠΣ και ΕΠΟ και επίσης θα δικαιούνται να δημιουργήσουν την δικής Ένωση ως ισότιμη των υπολοίπων μελών των ΕΠΣ/ΕΠΟ.

8. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι για τη δημιουργία ενός σωματείου μέλους ΕΠΣ, απαιτείται αυτό να έχει τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη.   

Ο πρόεδρος της ΟΔΠΕ, Hλίας Καραμάνης, σε δήλωση στην οποία προέβη στο Soccerplus υποστήριξε: «Η ΟΔΠΕ υπήρχε και θα υπάρχει βάσει νόμου. Η απόφαση της ΕΠΟ είναι παράνομη. Θα κινήσουμε όλες τα ένδικα μέσα προς αποκατάσταση της νομιμότητας».

 

Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΡΙΣΕΙ

Παντως ο υφυπουργος αθλητισμου Στ Κοντονής προκειται να αναγνωρισει τους συνδεσμους διαιτητών και στο νέο αθλητικο νομο που θα καταθεσει συντομα θα συμπεριλαβει διάταξη στην οποια θα προστατευεται  απολυτως η υπαρξη και η αξια των συνδεσμων  για ολους τους διαιτητες που ανηκουν στη δυναμη τους ειτε σφυριζουν στα τοπικα η στα εθνικα πρωταθληματα ‘

ΕΔΩ υπαρχει διαθεση και από μερους των ΕΠΣ που οι πιο πολλες εχουν αριστες σχεσεις με τους συνδεσμους αυτή η διαταξη ,μολις αλλαξει η διοικηση στην ΕΠΟ να ατονησει και μην εφαρμοζεται ο κανονισμος αφου ο Νομος του Κρατους  είναι υπερανω μιας διαταξης που στην ουσια μπηκε κοντρα στην ΕΠΣΑ επειδη οι αξιολογημενοι της σ,λιγκα εχουν στραφει κατά της ενωσης επειδη ο Π.Δημητριου στηριζει τον προεδρο του συνδεσμου Παναγώτη Βαρουχα

Οι επίμαχες διατάξεις του νέου κανονισμού διαιτησίας είναι οι εξής:

1.         Απαγορεύεται, επί ποινή άμεσης διαγραφής τους, η εγγραφή των διαιτητών σε οποιονδήποτε φορέα διαιτησίας που δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ε.Π.Ο.

 

2.         Οι Ε.Π.Σ. δικαιούνται να παρακρατούν ποσοστό  από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας για την κάλυψη μέρους των εξόδων ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση τους, ως ακολούθως:  α. Διεθνείς αγώνες: Είκοσι τοις εκατό (20%), από την αμοιβή, την μετακίνηση και την ημεραργία  β. Αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών: δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την αμοιβή και την ημεραργία γ. Αγώνες Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και πρωταθλημάτων ευθύνης των Ε.Π.Σ.: Δέκα τοις εκατό (10%) από την αμοιβή και την ημεραργία. Η παρακράτηση θα αποδεικνύεται από την Ε.Π.Σ. και μόνο και θα αποτελεί προϋπόθεση επιλογής διαιτητή σε πίνακα εθνικής ή τοπικής κατηγορίας.