Είναι το ένα από τα τρία πρόσωπα που ερίζουν για την θέση του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας-Λευκάδας(οι εκλογες γινονται στις 10 Ιουλίου και δικαιωμα ψηφου εχουν 42 σωματεια) Ο Θωμας Καρτσακλας είναι οπ λιγότερος γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό της Λευκάδας, αφού οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, ο Σπύρος Κόκκαλης και ο Χρήστος Τσόκος, έχουν βρεθεί και πάλι σε εκλογικό ψηφοδέλτιο.
- Πως προέκυψε η ιδέα της ενασχόλησης με τα διοικητικά της ΕΠΣ
-Οι διεργασίες ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια μετά από συζήτηση που είχαμε με πρώην ποδοσφαιριστές και παράγοντες. Καταλήξαμε στο ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει στα διοικητικά πράγματα της ΕΠΣ. Πρόκειται για μια μεγάλη ποδοσφαιρική Ένωση, η μοναδική στην Ελλάδα που εκπροσωπεί δύο ολόκληρους Νομούς (Πρέβεζα-Λευκάδα), αλλά και ένα τμήμα τρίτου Νομού (της Αιτ/νίας). Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν παραλείψεις και αστοχίες.
- Οι σημαντικότερες παραλείψεις κατά την άποψή σας ποιες είναι;
- Καταρχήν το ενωσιακό γήπεδο. Σε εποχές όπου τα χρήματα τριγύρω “χόρευαν”, οι άλλες Ενώσεις έφτιαξαν γήπεδο. Εμείς είμαστε ουραγοί και σε αυτή την εξέλιξη. Δεν κάνω αντιπολίτευση, είναι γεγονός, το οποίο έχει στοιχίσει στις ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Χωρίς εγκαταστάσεις το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ανέβει επίπεδο.
-Η ΕΠΣ, όμως, δεν μπορεί να φτιάξει το γήπεδο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ασκήσει πίεση.
-Η αλήθεια, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι. Ξέρουμε βέβαια ότι τα χρήματα του κράτους προς τις Ομοσπονδίες έχουν μειωθεί, άρα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τα σωματεία και τους παράγοντες. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αδράνεια. Δεν μπορώ να ξέρω το γιατί. Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε και θα πάμε σε ρήξη αν χρειαστεί για να φέρουμε αποτέλεσμα. Με γνώμονα μόνο το συμφέρον των σωματείων, θα παλέψουμε για να γίνει το ενωσιακό γήπεδο. Είναι δύσκολο όμως.
-Γιατί οι παράγοντες να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό και όχι κάποιον άλλο;
- Επειδή εκφράζουμε κάτι καινούργιο στα αθλητικά δρώμενα της Ένωσης, όπως ξέρετε όμως στο χώρο μόνο καινούργιοι δεν είμαστε.
- Από την Λευκάδα ποιοι θα είναι υποψήφιοι;
-Μου έκανε τη τιμή να είναι στο ψηφοδέλτιο ένας παράγοντας του αθλητισμού, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του μπάσκετ. Η παρουσία του κοσμεί το ψηφοδέλτιο τόσο αθλητικά όσο και κοινωνικά και πιστεύω ότι το ανεβάζει κατακόρυφα. Αναφέρομαι στον κ. Θανάση Καββαδά, που είναι γνωστός για την παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα. Θα πείτε τι σχέση μπορεί να έχει με το ποδόσφαιρο. Είναι και αυτό αθλητική δραστηριότητα όπως το μπάσκετ. Η παρουσία του και η εφευρετικότητά του σε ιδέες και απόψεις θα βοηθήσουν πολύ. Στο λίγο διάστημα που τον γνωρίζω έχω υιοθετήσει απόψεις του για την διοικητική υποστήριξη και καλύτερη οργάνωση της Ένωσης.
Πως τον πείσατε να έρθει μαζί σας;
-Αποδεχόμενος την πρόταση, πέρα από την τιμή που μας έκανε, έθεσε όρους για τα σωματεία της Λευκάδας και μου είπε “θα ακολουθήσω αλλά ο ρόλος μου δεν θα είναι διακοσμητικός”. Σας αποκαλύπτω δε ότι του έγινε και πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, γιατί πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και η Λευκάδα να εκπροσωπηθεί και να μην νοιώθει απομονωμένη από τα δρώμενα του ποδοσφαίρου. Αρνήθηκε μεν, αλλά ανέφερε ότι θα βάλει πλάτη για τα σωματεία της Λευκάδας. Βασικός όρος είναι ότι θα δημιουργήσουμε γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων στο νησί σας. Δεν μιλάμε για αλλαγή έδρας ή κάτι άλλο. Γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων θα είναι για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Υπάρχει η διαβεβαίωση της ΕΠΟ να προχωρήσουμε στην κίνηση αυτή. Όποιος θέλει και νομίζει ότι λέμε λόγια του αέρα μπορεί με στοιχεία που θα του δώσουμε, να επικοινωνήσει με το προεδρείο της ΕΠΟ. Το λέω υπεύθυνα. Καταλαβαίνω την έκπληξη ορισμένων, ίσως και τον πανικό τους, γιατί ποτέ δεν είχαν σκεφτεί κάτι τέτοιο. Όταν δεν έχεις ηγηθεί σε ένα σωματείο, πως είναι δυνατόν να ηγηθείς σε 45; Αυτή είναι ερώτηση και ταυτόχρονα απάντηση από την πλευρά μου. Προσπαθούν να τορπιλίσουν αυτή την πρόταση, αλλά η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό.
- Ποια άλλα πρόσωπα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο; -
Από τη Λευκάδα είναι επίσης ο Τάκης ο Μαυροκέφαλος, άνθρωπος που αγωνίζεται για την ομάδα του, την Δόξα Βασιλικής, άνθρωπος νέος και με όρεξη για δουλειά. Από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μου. Η παρουσία του συμβολίζει τη Νότια Λευκάδα, μία γεωγραφικά απομακρυσμένη περιοχή από την έδρα της Ένωσης. Ίσως υπάρξει και μια τρίτη υποψηφιότητα, υπάρχουν συζητήσεις γι' αυτό το θέμα. Μαζί μου είναι ακόμη ο Γιώργος ο Δημητρίου (τέως πρόεδρος του Μεσοποτάμου), ο Κώστας ο Τζίμας (πρώην ποδοσφαιριστής και παράγοντας του Καναλακίου), ο Κώστας ο Μπέκας (πρώην παίκτης του ΠΑΣ Πρέβεζα και του Τηλυκράτη), καθηγητής φιλόλογος με ήθος και ακεραιότητα, ο Βασίλης ο Καραμούτσος από την Φιλιππιάδα, ο Γιώργος ο Φίντζος (γυμναστής, αδερφός του προπονητή του Θεσπρωτικού, Βαγγέλη Φίντζου) και ο Τάσος ο Παμπουκίδης, τέως πρόεδρος της Σαμψούντας. Μένουν δύο κενές θέσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. Άνθρωποι με ήθος, προσωπικότητες και καταξιωμένοι κοινωνικά.
-Τα έξοδα θα καλύπτονται από την ΕΠΣ;
- Αυτό θα το δούμε. Ή απευθείας από την ΕΠΣ ή μέσω μείωσης των εξοδολογίων των διαιτητών ώστε να απορροφάται από εκεί η αμοιβή του γιατρού. Πάντα σε συνεννόηση και με τους ανθρώπους της διαιτησίας για τους οποίους υπάρχει εκτίμηση και σεβασμός.
-Όσον αφορά το κομμάτι των υποδομών, εκεί πως θα βαδίσετε;
-Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αναβαθμιστεί το παιδικό πρωτάθλημα. Μας ενδιαφέρουν οι υποδομές, θα δώσουμε κίνητρα στις ομάδες ώστε να παίξουν όλες στο παιδικό. Σκεφτόμαστε και την δημιουργία πρωταθλήματος Κ17, μάλιστα αναζητάμε και χορηγό να αναλάβει το πρωτάθλημα αυτό. Αν υπάρχει το όραμα, η διάθεση και η γνώση, όλα γίνονται. Οι υποδομές λόγω και των συνθηκών είναι το μέλλον. Θα πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα του Καλαμιτσίου και να το μιμηθούμε. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς για την προσπάθεια που έχουν κάνει.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Θωμάς Κάρτσακλας κατάγεται από την Πρέβεζα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Αγ. Θωμά και σε ηλικία 17 ετών πήγε στον ΠΑΣ Πρέβεζα όπου έμεινε για οκτώ χρόνια. Σχετικά με την θητεία του στον ΠΑΣ ανέφερε: “Έζησα μία από τις καλύτερες σελίδες του ΠΑΣ με συμπαίκτες όπως ο Αναστασίου (τωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού), ο Παλιάτσος, ο Χρηστιάς και ο Γεωργαλής”. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων η ποδοσφαιρική του καριέρα σταμάτησε αρκετά νωρίς, ενώ μετά βρέθηκε στη θέση του γενικού αρχηγού του ΠΑΣ επί προεδρίας Τσεντζερή και Κατσιμπόκη. Αργότερα ανέλαβε αντιπρόεδρος και την σεζόν 2004-2005 ανέλαβε πρόεδρος στην ομάδα της Πρέβεζας. “Βρέθηκα στην προεδρία του ΠΑΣ έως το 2007. Από τότε ακολούθησε παύση από τα διοικητικά πόστα. Είναι κάτι που χρειάζεται, καθώς θα πρέπει να αναδεικνύονται και καινούργιοι, όλοι κάνουμε ένα κύκλο” επισήμανε ο Θωμάς Κάρτσακλας.
“Σκέψη για διεξαγωγή πλέι άουτ”
Ένα από τα θέματα που “καίνε” τις ομάδες είναι και αυτό της διαιτησίας. Ο Θωμάς Κάρτσακλας έκανε αναφορά στους διαιτητές, ενώ παρουσίασε και τις σκέψεις που κάνει για την βελτίωση του πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας.
-Οι παράγοντες των ομάδων κάνουν πολλές αναφορές στην διαιτησία. Εσείς τι έχετε να τους πείτε για το θέμα αυτό;
-Το θέμα της διαιτησίας είναι λεπτό. Μην ξεχνάμε ότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι. Λάθη γίνονται, είμαι σίγουρος όμως, ότι είναι ανθρώπινα. Τους περισσότερους διαιτητές τους γνωρίζω, είναι καλοί χαρακτήρες, έχουμε καλούς διαιτητές, όπως τον κ. Ντίτσο, τον κ. Ρούσσο, τον κ. Ποντίκη κ.α. Θα επενδύσουμε στην εκπαίδευσή τους και θα διοργανώνουμε ημερίδες για να έρχονται να διδάσκουν οι κορυφαίοι του είδους για να βοηθήσουμε τους διαιτητές να λιγοστέψουν τα λάθη τους. Έχει γίνει προσπάθεια από τους ανθρώπους της διαιτησίας, δεν μου αρέσει να μηδενίζω την προσπάθεια κανενός. Μπορούμε να πάμε ψηλότερα τους διαιτητές μας επενδύοντας όπως είπα στην εκπαίδευσή τους. Αν ένας διαιτητής υποπέσει σε σοβαρό λάθος σίγουρα θα υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία.
-Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του αρχιδιαιτητή; Κάποιοι λένε ότι θα προχωρήσετε με τον Ηλία τον Φίτσα.
«Υπάρχουν αξιόλογοι πρώην διαιτητές, μεταξύ αυτών και ο κ. Φίτσας. Και στην τωρινή επιτροπή υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα, δεν θέλω να αναφέρω ονόματα. Σίγουρα θα γίνουν αλλαγές. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Σύμφωνα με το καταστατικό, η επιτροπή διαιτησίας εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΕΠΣ, ενώ πρόεδρος αυτής είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης. Λογικό είναι να αλλάξει ο πρόεδρος αν αλλάξει η πλειοψηφική παράταξη. Το κομμάτι της διαιτησίας μας απασχολεί ιδιαίτερα. Θα βάλουμε τους καλύτερους. Αν και η επιτροπή διαιτησίας εκλέγεται από την Ένωση, οι διαιτητές θα πρέπει μόνοι τους να ρυθμίζουν τα του οίκου τους. Σίγουρα θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΠΣ, θα είμαστε δίπλα τους σε ότι κι αν χρειαστούν. Θα είμαστε ασπίδα γι' αυτούς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.
- Θα αλλάξετε κάτι στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας ώστε να γίνει καλύτερο για τον φίλαθλο;
« Το πρωτάθλημα είναι καλό. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά πρώτα θα μιλήσουμε με τους παράγοντες. Ένα θέμα που θα δούμε είναι αυτό της διεξαγωγής πλέι οφ και πλέι άουτ. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Θα κάνουμε το καλύτερο για να θωρακίσουμε τον θεσμό αυτό. Επειδή πολλά λέγονται προς την λήξη των πρωταθλημάτων που είναι πολλές οι αδιάφορες ομάδες, θα προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε. Πλέι άουτ θα γίνουν, είναι μία σκέψη που υπάρχει. Για τα πλέι οφ, αν θα γίνουν και με ποιους όρους είναι κάτι που επίσης θα δούμε, αφού δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την πορεία του πρωταθλητή μετά από 30 αγωνιστικές.
-Πέρα από το γραφείο εξυπηρέτησης των ομάδων της Λευκάδος τι άλλο θα κανετε γι αυτές?
« Όσοι εκλεγούν από την Λευκάδα, θα πάρουν επιπλέον επιτροπές ώστε να μην νοιώθουν οι ομάδες απομονωμένες και μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Δεσμευόμαστε ότι όσοι είναι, θα πάρουν θέση στις επιτροπές. Ο κ. Καββαδάς π.χ. αν εκλεγεί θα είναι αναπληρωτής πρόεδρος και πρώτος αντιπρόεδρος και όποιος άλλος εκλεγεί θα καταλάβει μία βασική επιτροπή.
-- Έκτακτες συνελεύσεις
“Θα επιδιώξουμε να γίνονται έκτακτες γενικές συνελεύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε τα σωματεία να εκθέτουν τυχόν προβλήματα που θα έχουν. Η ΕΠΣ είναι τα σωματεία τα ίδια. Θέλουμε να συνδιοικούμε και να συναποφασίζουμε. Θα συμφωνήσουμε σε ένα βασικό άξονα προτάσεων και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρχουν κοινές απόψεις”.
-- “Όλοι μαζί”
“Κυρίαρχη φιλοσοφία του συνδυασμού μας είναι ότι ξεφεύγουμε από την αρχή του ενός, θα πάμε στο εμείς. Όλοι μαζί θα εισηγούμαστε, όλοι μαζί θα αποφασίζουμε, βέβαια θα υπάρχει ο επικεφαλής όταν θα χρειάζεται, αλλά οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και δημοκρατικές. Θα αποφασίζει η πλειοψηφία”.
-- Ταμείο αρωγής
“Τα μέλη της ΕΠΣ που θα ορίζονται παρατηρητές στα Εθνικά πρωταθλήματα ή το Κύπελλο, θα καταθέτουν μέρος της αμοιβής τους σε ταμείο που θα το ονομάσουμε ταμείο τραυματισθέντων παικτών ώστε σε κάτι σοβαρό η ΕΠΣ να είναι αρωγός. Πρώτοι εμείς δίνουμε το παράδειγμα να περικόψουμε από τον εαυτό μας για να αναδείξουμε την ανιδιοτελή προσφορά μας στο χώρο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δαπανήσει αρκετά χρήματα στο χώρο. Όποιος θέλει να κάνουμε δημόσιο διάλογο από που προερχόμαστε, τι ποδοσφαιρική διαδρομή έχουμε είτε αγωνιστικά είτε διοικητικά, ποιος έχει κερδίσει από το ποδόσφαιρο, ποιος έχει χάσει, ποιος έχει κρυστάλλινη διαδρομή, ποιος έχει ποδοσφαιρική σκόνη επάνω του, ποιος είναι ηθικός, ποιος είναι ανήθικος, όποτε θέλει τον προκαλώ σε δημόσιο διάλογο”.
Πηγή: Συνέντευξη στον Γεώργιο Δευτεραίο για «Τα Νέα της Λευκάδας»