Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στα Γιάννενα βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. Θανάση Μπριάκος όπου ήταν καλεσμένος και έδωσε το παρόν στις εξετάσεις της νέας σχολής διαιτησίας του ΣΔΗΠ. Στο περιθώρειο των εξετάσεων μίλησε στο PASsports.gr για την διαιτησία και τα προβλήματα της, αλλά και για της σχολές διαιτησίας και τους νέους εκκολαπτόμενους διαιτητές.

Αναλυτικά:

«Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων της σχολής της Ε.Δ. της ΕΠΣ Ηπείρου, είχε μείνει το τελευταίο μάθημα και είχε προγραμματιστεί να είμαι εγώ ο εισηγητής σχετικά με τον κανόνα 5, τελειώσαμε μετά από μιάμιση ώρα και έγινα οι γραπτές εξετάσεις, μιας σχολής από της μεγαλύτερες τα τετευταία χρόνια πλησιάζουν τα 70 άτομα αυτή τη στιγμή τα παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις και είναι σημαντικό οτι υπάρχουν παιδιά νεαρής ηλικίας, το δεύτερο ενθαρυντικό είναι οτι υπάρχουν πολλες γυναίκες, καθώς υπάρχει ένα ειδικό προγραμμα από την ΟΥΕΦΑ και από την Ε.Π.Ο. προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και της γυναικείας διαιτησίας και πιστεύω οτι κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν για χρόνια στο χώρο και το σίγουρο είναι οτι μέσα από αυτές τις σχολές θα υπάρξουν οι μελλοντικοί διαιτητές των Εθνικών κατηγοριών και πιθανόν να δούμε και κάποιους από αυτούς στη Σούπερ Λίγκ μετά από αρκετά χρόνια».

Για την διαιτησία στην Ελλάδα και αν θα μπορέσουν πανελλαδικά οι νέοι διαιτητές να απορροφηθούν στις Εθνικές κατηγορίες: «Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η διαδικασια των σχολών σε όλη την Ελλάδα έχουμε κάνει πολλές σχολές και πηγαίνοντας προς τον Μάιο είνια οι τελευταίες που έχουν μείνει. Υπάρχει τρομερή παραγωγή διαιατητών έχουμε φτάσει τα 800 άτομα είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο, υπάρχει βέβαια ένας προβληματισμός καθώς έχει γίνει σύμτυξη των κατηγοριών της Γ' και Δ' μειώθηκαν τα παιχνίδια. Απο κει και πέρα η διαιτησία γενικότερα είναι ένας τρόπος άθλησης και δεν θα πρέπει να την βλέπει κάποιος μόνο για να κάνει καριέρα και να εξελιχθεί στο χώρο, νομίζω οτι οποισδήποτε το αγαπάει μπορεί να κάνει το χόμπι του και να βρίσκει μια ευκαιρία να αθλείται στα τοπικά πρωταθλήματα τα οποία έχουν ανάγκη πληθώρας διαιτητών γιατί και τα σωματεία καταβάλλουν τεράστειες προσπάθειες προκειμένου να σταθούν σε αυτές της δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν, άρα οι διαιτητές χρειάζονται και μέσα από την συνεχή παραγωγή πιστεύω οτι θα βελτιωθεί και η ποιότητα των διαιτητών».

Για την συνεργασία της Κ.Ε.Δ. με την Ε.Δ./ΕΠΣΗΠ: «Η συνεργασία της Κ.Ε.Δ. με όλες τις επιτροπές είναι στα πλαίσια που ορίζουν οι κανονισμοί, πάντα με γνώμονα το καλό και των τοπικών επιτροπών και των τοπικών διαιτητών δίνοντας τις ευκαιρίες στους τοπικούς διαιτητές να προχωρήσουν προς τα πάνω προς την Κ..Ε.Δ. ικανοί διαιτητές που θα συμμετέχουν στα Εθνικά πρωταθλήματα. Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστα και έσεις οτι θα είναι πολλοί διαιτητές, λιγότερα παιχνίδια θα δυσκολέψει την προαγωγή διαιτητών στις Εθνικές κατηγορίες, αλά ίσως αυτό βοηθήσει και στην ποιότητα των διαιτητών καθώς ο συναγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος και θα ξεχωρίσουν κάποιοι που θα έχουν δυνατότητες πανω σε αυτό τον τομέα».

Αν είναι ευχαριστημένος από την διαιτησία στα Εθνικά πρωταθλήματα και αν οχι τι πρέπει να αλλάξει: «Πρέπει να δούμε τα πράγματα με ειλικρινεια. Η διαιτησία είναι ένας τομέας που πάντα θα χρειάζεται βελτίωση, οι αποφάσεις είναι υποκειμενικές, είναι δύσκολες, όσο προχωράνε τα χρόνια γίνονται ακόμη πιο δύσκολες, η εισαγωγή των ΜΜΕ, τον τηλεοπτικών καμερών έχουν κάνει πολύ πιο δύσκολο το έργο των διαιτητών , θα θύμαστε πριν απο 25 χρόνια έδινε ένας ένα πέναλτι, ένα οφσάιντ και δεν το θυμόταν κανένας δεν το έβρισκε κανένας να το δει. Σήμερα είναι όλα που παρακολουθούνται πάρα πολύ στενά.

Σίγουρα χρειάζεται κι αλλη  βελτίωση αυτό δεν σταματάει ποτέ, όμως πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι και είναι αυτό ήδη αποδεκτό από όλους οτι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα σε πάρα πολλούς τομείς, η εκπαίδευση λειτουργεί πολύ δυναμικά, με καθημερινές εκπαιδευτικές μονάδες, κάθε εβδομάδα γίνονται συγκεντρώσεις στις ΕΠΣ με κατευθυντήρια γραμμή από την Κ.Ε.Δ. , η φυσική κατάσταση των διαιτητών έχει ανέβει πάρα πολύ και το μορφωτικό τους επίπεδο, οι ηλικίες έχουν μειωθεί και σίγουρα έχουμε μια καλή γκάμα, ένα καλό σύνολο και αυτό που χρειάζεται είνια συνεχή δουλειά και προσπάθεια για περαιτερω βελτίωση».

Επιμέλεια: ΧΡ.ΚΑΛΥΒΑΣ