Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας

καθηγητής του ΔΙΠΑΕ ανάμεσα

στους καλύτερους του κόσμου

► Στην 9η θέση της λίστα Stanford από του 667 Έλληνες καθηγητές ο κ. Γ. Κύζας

► Μαζί και ο κ. Βασίλης Καμπουρλάζος του Τμήματος Πληροφορικής στην Καβάλα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία έχει σημειώσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (του οποίου η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών λειτουργεί στη Δράμα), μέσω δύο καθηγητών του. Το σπουδαίο είναι ότι, δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ συγκαταλέγονται στην περίφημη λίστα Stanford στην οποία περιλαμβάνονται οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου.

Πρόκειται για δύο καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα την Καβάλα και είναι ο κ. Βασίλης Καμπουρλάζος και ο κ. Γεώργιος Κύζας από τη Δράμα, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Stanford μεταξύ του 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου.

KAMPOYRLAZOS

Ο κ. Βασίλειος Καμπουρλάζος είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με εκτεταμένη διεθνή αναγνώριση. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση συστημάτων, ένα παράδειγμα της οποίας είναι η επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου με εφαρμογές στην ειδική εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας

Ο κ. Γεώργος Κύζας, έχει γεννηθεί στη Δράμα και είναι υιός του γνωστού καθηγητή κ. Ζαχαρία Κύζα ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο. Αρκετοί Δραμινοί μαθητές, είχαν την τύχη να έχουν καθηγητή στο Γυμνάσιο τον κ. Ζαχαρία Κύζα.

Ο κ. Γεώργιος Κύζας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γραφενίου. Συγκαταλέγεται 9ος μεταξύ των 667 Ελλήνων επιστημόνων της λίστας Stanford. Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, ο κ. Κύζας έχει διδάξει το 2009 – 2018 στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και στα προπτυχιακά μαθήματα: Γενική Ανόργανη Χημεία, Ποσοτική Χημική Ανάλυση, Επεξεργασία Αποβλήτων, Φυσικές Διεργασίες.

Ο «Πρωινός Τύπος», είχε την τιμή να μιλήσει χθες με τον κ. Γεώργιο Κύζα, ο οποίος σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε, μίλησε για τη δουλειά του, ακόμα και για την έρευνα στην Ελλάδα.

Κύριε Κύζα, πώς αισθάνεστε για τη διάκρισή σας; Νιώθετε ότι σας γεμίζει με περισσότερη ευθύνη;

«Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η διάκριση δεν μου δίνει μια μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσω και εγώ και η ερευνητική μου ομάδα να ασχοληθούμε ενεργά».

 

Πόσοι άλλοι καθηγητές στην Ελλάδα έχουν λάβει την ίδια διάκριση;

«Η λίστα αυτή που έχει βγει από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Αμερική – το οποίο είχε εξουσιοδοτήσει ένα δικό του καθηγητή να κάνει τη μελέτη, ώστε να βρει τους καλύτερους καθηγητές με την υψηλότερη απήχηση. Ας το πούμε σε εισαγωγικά, τους καλύτερους στον κόσμο.  Αυτή η λίστα αφορά στο 2% στον κόσμο που βρίσκονται στο επίπεδο αυτό.

Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν 670 Έλληνες καθηγητές που βρίσκονται στη λίστα αυτή, εγώ τυγχάνω να είμαι ένατος στη λίστα αυτή, αλλά είτε ένατος είτε τελευταίος, είναι πολύ σημαντική η διάκριση».