Ηταν μια από τις ομιλίες που εκανε αισθηση στην ημερίδα της ΕΠΣ Καρδίτσας ,αυτή του μέλους της ΚΕΔ και εκπαιδευτικου Δημήτρη Καλύβα σε σημειο που στο τέλος πέρα από το παρατεταμενο χειροκροτημα των παρισταμενων ,δέχτηκε τα συγχαρητήρια ολων τωνεπισήμων ,ιδιαιτερα όμως του υφυπουργου αθλητισμου Γιαννη Ανδριανού αλλα και του εκπρόσωπου του μητροπολιτη Καρδίτσας .
Ο Δημήτρης Καλύβας ανέλυσε με επιχειρήματα τις αιτίες που προκαλούν την βια Ειπε μεταξυ των αλλων στην μεστη ομιλία του
-Κύριος παράγοντας είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο
-.Ο σκανδαλοθηρικός τύπος , ο οποίος θέλει να προβάλλει πάντα το αρνητικό . Θέλει να απομονώνει και να βλέπει το θολό….. το γκρίζο…….
-Η ανοχή και η υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία.
-Οι συνεχείς αναπόδεικτες καταγγελίες για ευνοϊκές ή εχθρικές διαιτησίες έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο, σφόδρα προκατειλημμένος απέναντι στο διαιτητή και στην πρώτη ευκαιρία θα αποδοκιμάσει αυτόν και μετά θα χαρεί τη νίκη της ομάδας του.
-Η ημιμάθεια σε συνδυασμό με την ψευδαίσθηση της παντογνωσίας
Καθως και η μη αποδοχή της ήττας .
ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ
Αυτός που είναι ανυπεράσπιστος και μπορεί να κλονισθεί γιατί είναι άνθρωπος είναι ο διαιτητής , ο οποίος υφίσταται τις περισσότερες φορές ένα πολύπλευρο σφυροκόπημα για να καμφθεί , να φοβηθεί και να διαταραχτεί η ψυχολογία του.
Και στην αρένα των γηπέδων πολλές φορές ο διαιτητής έχει να αντιμετωπίσει τη λεκτική βία των φιλάθλων , και κάποιες φορές τις επισκέψεις των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, τις εξάρσεις των προπονητών που δίνουν αφορμή στο εκκρεμές της διαταραγμένης και εκτός εαυτού συνήθως ψυχολογικής ισορροπίας των θεατών.
Και θάρθουν μετά ως «μάνα εξ ουρανού» και οι δηλώσεις των ομάδων άλλες πεζές κι άλλες ποιητικές & σκωπτικές για δικαιολογήσουν την αποτυχια.
Οι αποδοκιμασίες , οι ύβρεις στα πρόσωπα των διαιτητών και των οικογενειών τους, οι εκτοξεύσεις βεγγαλικών και κροτίδων , οι συνεχείς και εμπρηστικές διαμαρτυρίες προπονητών κάνουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου περισσότερο έκρυθμη….
Και όλα αυτά για να φοβίσουν (ξέρετε ο φόβος είναι ένα υπαρκτό συναίσθημα στον άνθρωπο)
για να κάνουν το διαιτητή να συμμορφωθεί στις διαθέσεις και υποδείξεις……
Εδώ διαφαίνεται καθαρά ότι υπάρχει έλλειμμα ποδοσφαιρικού πολιτισμού, ποδοσφαιρικής παιδείας και κουλτούρας και πολλές φορές μας αναγάγει σε τριτοκοσμικές προσεγγίσεις οι οποίες είναι και επικίνδυνες, όχι μόνο για τη σωματική ακεραιότητα των διαιτητών αλλά και των ποδοσφαιριστών.
Είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια «ποδοσφαιρική σταυροφορία» από διαιτητές και ποδοσφαιριστές , τουλάχιστον για τη διαφύλαξη και την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας αμφοτέρων εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και την προάσπιση του αθλήματος..
Κάποιες φορές γνωστοί – άγνωστοι προπηλάκισαν διαιτητές - ποδοσφαιριστές στην καθημερινότητά τους, για να δείξουν τη δύναμή τους, «στη ζούγκλα του δικού τους κόσμου» για να
φοβίσουν τους άλλους , για να επιβληθούν.. για να τους τιμωρήσουν για λάθη….. για να τους φέρουν στη δική τους λογική… για να τους οδηγήσουν στις υπόγειες διαδρομές…. για να πετύχουν το στόχο τους.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΕΔ
Εμείς ως ΚΕΔ και ως ένας ζωντανός οργανισμός δεν εθελοτυφλούμε και δε λέμε πως δεν κάνουμε λάθη…..
Λάθη κάνουμε και πολλές φορές πολλά από αυτά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποφευχθούν.
Λάθη που πολλές φορές δημιούργησαν ένταση, λάθη που πολλές φορές εξόργισαν….
Λάθη που πολλές φορές έγιναν αφορμή και όπλισαν αδικαιολόγητα το χέρι του νεαρού που περίμενε πώς και πώς αυτή τη λάθος απόφαση…
Λάθη που γίνονται σε βάρος των μικρών όταν αυτοί παίζουν με μεγάλα σωματεία… και αυτό
διακρίνει τους διαιτητές με μειωμένη αυτοπεποίθηση και παρωχημένη λογική…..
Λάθη που διεύρυναν το μέγεθος της κακοπιστίας στο φίλαθλο κόσμο….
Και όλα αυτά προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε να τα εξαλείψουμε…..
Τα λάθη των διαιτητών δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στον τόπο μας.Όπου υπάρχει ποδοσφαιρο υπάρχει και λάθος, απλά ο διαιτητής δεν μπορεί να μετατοπίσει το δικό του λάθος σε κανέναν…
Ο προπονητής θα το αποδώσει στο διαιτητή στους παίκτες του……και πολλές φορές θα λειτουργήσει εμπρηστικά και αποπροσανατολιστικά με τις διαμαρτυρίες του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σκηνές βίας.
Τα λάθη των διαιτητών δε θεωρούμε πως είναι το εφαλτήριο της δημιουργίας επεισοδίων.
Εξάλλου αυτό αποδείχθηκε και σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και που αναφέρει πως……
………..μια φαινομενικά ή πραγματικά άδικη απόφαση του διαιτητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δεν είναι αρκετή από μόνη της να δημιουργήσει βίαια επεισόδια εκτός αν
λειτουργήσει ως ένα είδος θρυαλλίδας που πυροδοτεί την έκρηξη των επεισοδίων σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.Στο μικρό βαθμό που μας αναλογεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα ως συντελεστές της διαδικασίας ενός αγώνα …. Ακουμπάμε αυτό και απαντάμε με τη συνεχή επιμόρφωση και ανατροφοδότηση της γνώσης των διαιτητών ,
Πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε την κακοπιστία με θετική και αντικειμενική στάση που θα ξεκινάει από μας.
Μέριμνα μας και προσπάθειά μας μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι να παρέμβουμε στον άνθρωπο διαιτητή έτσι ώστε να είναι σε μια διαρκή γνωστική ετοιμότητα των κανονισμών,ικανότητα εφαρμογής αυτών, σε μια ισορροπημένη ψυχολογική διάθεση έτσι ώστε να διευθύνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις έναν αγώνα.. σεβόμενος το προϊόν που υπηρετεί, σεβόμενος τον ποδοσφαιριστή , το φίλαθλο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό….