Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για τα αγωνιστικά τεστ και την προπόνηση των διαιτητών από τον προηγούμενο προπονητή Βασίλη Λώλη να θυμίσουμε μερικά πράγματα γιατί το ψέμα έχει κοντά πoδάρια και η μνήμη καλό είναι να φρεσκάρεται.

Τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της εκγύμνασης των διαιτητών έγιναν μεγάλα βήματα που άλλαξαν τελείως την εικόνα των διαιτητών τόσο οπτικά όσο και μέσα στο γήπεδο.

Οι αξιολογημένοι διαιτητές όλων των κατηγοριών είχαν πρόγραμμα προπόνησης στα προσωπικά τους email και την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν με τον Λώλη και να τον συμβουλεύονται για ότι αφορά την προπόνηση.

Οι επιτροπές διαιτησίας των Ενώσεων είχαν προγράμματα προπόνησης για τους διαιτητές των τοπικών πρωταθλημάτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο γυμναστών στις Ενώσεις (σύμφωνα με την σύμβαση με την ΟΥΕΦA) το οποίο είχε άμεση επικοινωνία με τον Λώλη πάνω σε θέματα φυσικής κατάστασης και τεστ.

Διοργανώθηκαν 4 εκπαιδευτικά σεμινάρια (2011-2015) για τους γυμναστές των Ενώσεων στα οποία ο Λώλης και η ΚΕΔ δημιούργησαν αρκετά dvd με προπονητικό υλικό το οποίο διέθεσαν στους γυμναστές για να κάνουν καλύτερα την δουλεία τους.

Δημιουργήθηκαν και υποστηρίχθηκαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρακολούθησης της προπόνησης και παροχής πληροφοριών στους διαιτητές πάνω σε θέματα εκγύμνασης με την χρήση παλμογράφων.

Διοργανώθηκαν 3 σεμινάρια νεών διαιτητών – ταλέντων (στα πρότυπα του Core προγράμματος της  UEFA) με την συμμετοχή σπουδαίων επιστημόνων (καθηγητές Πανεπιστημίου, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, εργοφυσιολόγοι κ.α.) οι οποίοι προσέφεραν αμισθί τις γνώσεις τους. Στα σεμινάρια αυτά οι διαιτητές γνώρισαν για πρώτη φορά νέες μεθόδους προπόνησης, νέα τεστ, έκαναν εργομετρικές αξιολογήσεις και υποστηρίχθηκαν με όλους τους επιστημονικούς τρόπους για την βελτίωση τους. Στο Πλατύστομο  μάλιστα παρευρέθηκε ο Νορβηγός εκπρόσωπος της UEFA Rune Petersen, ο οποίος μετά το τέλος έδωσε τα συγχαρητήριά του για την οργανωμένη και μεθοδική δουλειά που έγινε. Να σημειωθεί ότι αυτά τα σεμινάρια έγιναν με την μικρότερη οικονομική συμμετοχή της ΕΠΟ. Οι διαιτητές που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα είχαν να λένε για την ποιότητα των σεμιναρίων.

Τα αγωνιστικά τεστ γίνονταν με απόλυτη οργάνωση, διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση των διαιτητών για το πρόγραμμα και τις ώρες ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα. Και κυρίως με σεβασμό στον άνθρωπο διαιτητή που έχει οικογενειακή και επαγγελματική ζωή και πρέπει να ενημερώνεται νωρίς και με ακρίβεια.

Στα αγωνιστικά τεστ καλούνταν ως κριτές πιστοποιημένοι παρατηρητές και εκπαιδευτές διαιτησίας  δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που βλέπουν και αξιολογούν τους διαιτητές στα γήπεδα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία.

Στην Αθήνα οι διαιτητές είχαν άμεση επαφή με τον Λώλη τα απογεύματα στην προπόνηση στο Ολυμπιακό στάδιο και βέβαια όποτε κλήθηκε από Ένωση για σεμινάριο ή τεστ ήταν πάντα πρόθυμος και παραβρισκόταν.

Στα καλοκαιρινά σεμινάρια οι διαιτητές όλων των κατηγοριών λάμβαναν πλήρες πρόγραμμα προετοιμασίας και πληροφορίες για τα επερχόμενα αγωνιστικά τεστ  χωρίς αιφνιδιασμούς και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Εκπονήθηκε πλήρες πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την UEFA, σύμφωνα με το οποίο οι διαιτητές όλων των κατηγοριών και των Ενώσεων με κατά τόπους σεμινάρια εκπαιδεύτηκαν (θεωρητικά και πρακτικά) στα νέα τεστ από τον Νοέμβριο 2013 έως τον Νοέμβριο του 2014. Μετά το τέλος κάθε φάσης ενημερωνόταν η UEFA. Όλα αυτά τα σεμινάρια έγιναν με τα λιγότερα δυνατά κόστη για την Ομοσπονδία (ομαδική μετακίνηση με αυτοκίνητο, περιορισμός διανυκτερεύσεων, ανάληψη εξόδων από ΕΠΣ κλπ).

Τέλος σημαντικό ήταν ότι όλα τα σεμινάρια βασίζονταν σε ένα πολυσέλιδο κεντρικό Master Plan το οποίο είχε εγκριθεί από την UEFA με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Ειδικά δε προγράμματα αποστέλλονταν στην UEFA για ταλέντα μικρότερων κατηγοριών, γυναικών διαιτητών, πρόληψης τραυματισμών, σχολών νέων διαιτητών κλπ, όπου ο Βασίλης Λώλης κάλυπτε πλήρως σε θέματα φυσικής κατάστασης.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σεμινάρια που ανακοινώνονται 10 μέρες πριν και άλλες τέτοιες αυθαιρεσίες που προσβάλουν τους διαιτητές αφού δεν υπολογίζουν ούτε τις υποχρεώσεις τους ούτε τις οικονομικές τους δυνατότητες ήταν παντελώς άγνωστα.

Το παρήγορο είναι ότι στα μάτια των διαιτητών όλων των κατηγοριών, των επιτροπών διαιτησίας των Ενώσεων και των ανθρώπων της διαιτητικής οικογένειας όλα αυτά είναι γνωστά γιατί αποτελούσαν την καθημερινότητά τους για πολλά χρόνια.

Και το σημαντικότερο όλων:

Ο Βασίλης Λώλης ήταν πραγματικό μέλος της διαιτητικής οικογένειας. Οι σχέσεις που είχε αναπτύξει και διατηρήσει με όλους ΚΕΔ, ΕΔ/ΕΠΣ, ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ήταν ουσιαστικές και ιδιαίτερα φιλικές.

Αν και ουδείς αναντικατάστατος πιστεύουμε ότι η αρρωστημένη εμπάθεια κάποιων που νομίζουν ότι θα καταπιούν τον κόσμο τον καρατόμησε άδικα.

Σε αυτούς λοιπόν τους υπενθυμίζουμε ότι η ζωή των ανθρώπων κάποια μέρα τελειώνει, ή ύλη ποτέ!

Και επειδή πολύς ντόρος γίνεται για τα βιογραφικά είναι γνωστά το πλούσιο βιογραφικό και η πορεία του Βασίλη Λώλη σε όλους και δεν χρήζει περαιτέρω αναφοράς.

Ερώτηση:

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔ κος Καραμελίδης γνώριζε όλα τα παραπάνω ή όχι;

Γιατί δέχτηκε χωρις αντιρρησης την επιθυμία του υπευθύνου ανάπτυξης της διαιτησίας;

Μήπως και ο ίδιος είχε αποπειραθεί στο παρελθόν να τελειώσει τον Βασίλη Λώλη από γυμναστή των διαιτητών αλλά δεν του πέρασε;

Τώρα αποδέχεται όλη την αυλή του υπευθύνου και της υπεύθυνης της διαιτησίας!!!

Ρόδα είναι και γυρίζει…