Όπως αναμενονταν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αθλητικό νομοσχέδιο από τους εκπροσώπους των κομμάτων στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Επιφύλαξη δήλωσαν οι Ν.Δ., ΚΚΕ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ - τα δύο τελευταία κόμματα λόγω διατάξεων που αφορούν την παιδεία και όχι τον αθλητισμό. Τέλος η Χ.Α. ψήφισε «παρών».αλλα τελικα αλλαξε αποψη και ψηφισε κατά
Πριν τη ψήφιση ο υφυπουργός Αθλητισμού, που είχε την Δευτέρα 27/4 συνάντηση με την ΕΠΟ, προχώρησε σε τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης του χάσματος, που ικανοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου και η επαναδιατύπωση του άρθρου που αφορά στο αυτοδιοίκητο.
Πιθανόν αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 29/4 ανάμεσα στον Στ. Κοντονή και εκπροσώπους των κομμάτων με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Ακολουθούν οι τροποποιήσεις που έκανε ο υφυπουργος αθλητισμου
-Για το θέμα της κατάργησης του άρθρου περί αυτοδιοίκητου του νόμου του 2006, ο κ. Κοντονής είπε ότι θα το συζητήσει με τον εκτελεστικό γραμματέα της UEFΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιληφθεί στην αιτιολογική έκθεση η χθεσινή του δήλωση ότι «η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τους νόμους του κράτους, το Σύνταγμα και τα καταστατικά της FIFΑ και της UEFΑ».
-Για να επιβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο σε ΠΑΕ και ομοσπονδίες, θα απαιτείται προηγουμένως η έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ και ίσως και της ΕΛ.ΑΣ.
-Για αποφάσεις όπως η διακοπή πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός της έδρας, θα απαιτείται έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ καθώς και διαβούλευση με την ΕΠΟ.
-Για αποφάσεις αποκλεισμού ομάδων από την Ευρώπη, θα απαιτείται προηγουμένως διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες (FIFΑ και UEFΑ ήθελαν αποκλειστική αρμοδιότητα).
-Το πρόστιμο έως 25 εκατ. ευρώ για παραβίαση απόφασης αποκλεισμού από την Ευρώπη, εξειδικεύεται μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση και όχι για άλλη παράβαση και θα αρχίζει από 5
-Μελετάται η αναβολή για μια διετία του ανταποδοτικού τέλους για την αποζημίωση δικαστών.
-Ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων θα είναι εντός δέκα ημερών.
-Μετά από αίτημα από FIFA - UEFA η υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει στη ΓΓΑ τις εκθέσεις με τα ύποπτα ματς, θα ισχύει ως υποχρέωση και για το ελληνικό δημόσιο προς την ΕΠΟ. Δηλαδή αν περιέλθει σε γνώση του κράτους μια πληροφορία, να αποστέλλεται στην ΕΠΟ.
-Δεν θα παίρνεται μονομερώς η απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε, λόγω πληροφοριών που υπήρξαν πριν το παιχνίδι για χειραγώγηση. Θα παίρνεται κατόπιν συνεννόησης με τη διοργανώτρια Αρχή και τις ΠΑΕ
Ο ΓΚΙΡΤΖΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΣΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ
Τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει με αποκλεισμό από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ανέλυσε ο Γιώργος Γκιρτζίκης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται για δεύτερη μέρα το νομοσχέδιο Κοντονή.
«Η ΕΠΟ είναι πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA, το οποίο ισχύει για όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση», είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόσθεσε: «Στο άρθρο 15 που μιλάει για το αυτοδιοίκητο, καταργείται το δικαίωμα της ΕΠΟ να ρυθμίζει τα θέματα που την αφορούν, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης όλων των προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο σημαίνει η θέσπιση κανονισμών και η διεξαγωγή αγώνων καθώς και ο πειθαρχικός έλεγχος να βρίσκονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας χωρίς να εμπλέκεται η Πολιτεία».
Όσο για το που μπορεί να φτάσει η παρέμβαση της πολιτείας στο ποδόσφαιρο, ο Γκιρτζίκης ανέφερε τα εξής: «Στην Πολιτεία εμπίπτει η ψήφιση κανόνων τήρησης της δημόσιας τάξης, επιβολής ποινών σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών καθώς και ο έλεγχος και η εποπτεία σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα, εργασιακών σχέσεων κλπ. Αυτονομία σημαίνει οι κανονισμοί του αθλήματος που δεν μπορούν να υπάγονται στην Πολιτεία. Δεν γίνεται να λαμβάνονται διοικητικά μέτρα εναντίον ΠΑΕ καθώς η πειθαρχική εξουσία πηγαίνει στον Υφυπουργό. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στα κόμματα».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΑΪΚΑΛΗ
Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αλλά δεν δεχόμαστε το αυτόνομο. Υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και πρέπει να υπάρχει και από την ΕΠΟ. Πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση. Δεν επιθυμεί κανένας το λεγόμενο Grexit. Θα πρέπει η ΕΠΟ να αποδεχτεί τους τακτικούς δικαστές και να καταλάβει ότι δε γίνεται να υπάρχουν δικαστές οι οποίοι χειραγωγούνται από διάφορες πλευρές».
O βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τόνισε: «Η παρέμβαση είναι για τα δικαιοδοτικά όργανα σε ένα πλαίσιο που μας περιγράφηκε με τα μελανότερα χρώματα. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει τους Δικαστές; Ψαχνόμαστε για την αυτονομία. Το Νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που άπτονται στην ευθύνη του Κράτους. Ο ίδιος ο κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη στο ποδόσφαιρο. Εμείς προτείνουμε ριζικότερες λύσεις, αλλά με το Νομοσχέδιο έχουμε πρόβλημα για το τι ΔΕΝ κάνει όχι με αυτά που κάνει. Εξαντλείται σε ζητήματα νομιμότητας, σε ζητήματα σκοπιμότητας είναι θέμα της ομοσπονδίας».
Παίρνοντας ξανά στη συνέχεια το λόγο, ο Γιώργος Γκιρτζίκης είπε: «Η συνεργασία με το υπουργείο θα μπορούσε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό και εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και το τεκμήριο της αθωότητας και πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Σαράκης, νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, ο οποίος είχε έντονο διαπληκτισμό με τον Κοντονή, αλλά και τον Χαϊκάλη.
«Ως προς το αυτοδιοίκητο η ΕΠΟ δεν διεκδικεί κάτι ξεχωριστό. Η ΕΠΟ είναι τριτοβάθμιο πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δεν είναι όπως οι περιφέρειες. Η ΕΠΟ δεν διεκδίκησε ποτέ να είναι εκτός ελέγχου. Έχουμε μια ρήτρα με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, βάση αυτής της ρήτρας νομοθέτησε από το 1996 το αυτοδιοίκητο ο νομοθέτης. Η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ έκτοτε μας στέλνει διάφορες τροποποιήσεις που αφορούν τα εκλογικά, τις πειθαρχικές επιτροπές κλπ. Ο κανονισμός αδειοδότησης της ΕΠΟ είναι πολύ πιο ισχυρός από αυτόν της ΕΕΑ. Στο νόμο του 1996 υπήρχε μια ειδική διάταξη στον οποίο λέει ότι οι ομοσπονδίες που παίρνουν επιχορήγηση μικρότερη του 50% του προϋπολογισμού τους δεν είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται από την πολιτεία. Η ΕΠΟ είναι μια από αυτές. Στο καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπονται ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία. Αυτή τη στιγμή είναι εν ενεργεία πλην ενός και γι’ αυτό ευθύνεται το ΣτΕ καθώς δεν επέτρεψε σε δικαστές να συμμετέχουν. Η πολιτεία δεν μας επέτρεψε να έχουμε άλλους δικαστές και έχει μείνει μόνο ένας».
Εκεί πήρε το λόγο ο Κοντονής λέγοντας ότι: «Κάνετε ένα νομικό άλμα. Το νομικό συμβούλιο του κράτους δεν επέτρεπε στους δικαστές να συμμετέχουν σε μεικτές επιτροπές. Έπρεπε να εναρμονιστείτε και να βάλετε τακτικούς δικαστές. Το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ σας λέει απλά να είναι νομικοί και όχι άσχετοι. Εμείς βάζουμε κάτι παραπάνω για να διασφαλίσουμε τις αποφάσεις. Εδώ έρχεται η πολιτεία και βάζει τακτικούς δικαστές και βάζει τέρμα στα τεχνάσματα».