Η Ελλάδα πρωτοπορεί και στο θέμα των ταλέντων .Μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσε το πρόγραμμα Core της ΟΥΕΦΑ και γι’ αυτό πήρε τα συγχαρητήρια του Ντέιβιντ Ελερέι. Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι διαιτητές που πήραν μέρος σε αυτό
O συνάδελφος Παναγιώτης Κουτάκος εκανε μεστο ρεπορτάζ για το προγραμμα core της ΟΥΕΦΑ που εφαρμόζει η χωρα μας μεσω της ΚΕΔ /ΕΠΟ και του τομέα εκπαίδευσης που υπευθυνος είναι ο αναπληρωτής προεδρος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος και γραφει στον « REFEREE “του Δεκεμβριου
Το πρόγραμμα Core εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια από την ΟΥΕΦΑ και στόχος του είναι να προετοιμάσει ταλαντούχους διαιτητές, ώστε να είναι πανέτοιμοι όταν και αν μπουν στον πίνακα της ΦΙΦΑ. Από τη χώρα μας έχουν μετάσχει σε αυτό τρεις τριάδες, που έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για τους Ζαχαριάδη, Τουμπακάρη, και Δημητριάδη, Παπαπέτρου, Κωσταρά και Πετρόπουλο, Καλογερόπουλο, Γρεβένη και Χασάν Κούλα. Ηδη τρεις βοηθοί από αυτούς, οι Δημητριάδης, Κωσταράς και Γρεβένης έγιναν διεθνείς.
Η ΚΕΔ, που ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάδειξη των νέων ταλαντούχων διαιτητών προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος Core και στη χώρα μας. Η πρώτη φάση του σεμιναρίου διοργανώθηκε στην Πάτρα με συμμετοχή 14 διαιτητών Β’ εθνικής κάτω των 30 ετών. Ο λόγος για τους: Ευαγγέλου (Αθηνών), Παπαγεωργίου (Αθηνών), Κοσικίδη (Αθηνών), Παναγιωτόπουλο (Αιτωλοακαρνανίας), Βάτσιο (Δυτικής Αττικής), Καραντώνη (Ημαθίας), Κατσικογιάννη (Ηπείρου), Μουρτζάκη (Ηρακλείου), Σκουλά (Θεσσαλίας), Τζήλο (Λάρισας), Αγγελάκη (Μακεδονίας), Ανδρονικίδη (Πειραιά), Καρυοφύλλη (Πειραιά), Γρατσάνη (Τρικάλων).
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος αναφερόμενος στο όλο εγχείρημα τόνισε: «Δίνουμε μεγάλο βάρος στην ανάδειξη νέων διαιτητών και το σεμινάριο αυτό σε συνδυασμό με τον ορισμό μεντόρων σε αυτά τα παιδιά έγινε προκειμένου να τους δώσουμε όλα τα εφόδια για να είναι πανέτοιμοι όταν θα βρεθούν στη μεγάλη κατηγορία ή και στον πίνακα των διεθνών.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του σεμιναρίου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι συμμετείχαν πολύ λίγα άτομα και εκτός από την ομαδική δουλειά μπορέσαμε να εστιάσουμε και στο τι χρειαζόταν ο καθένας. Εγινε σπουδαία δουλειά από όλα τα μέλη της ΚΕΔ, τον Βασίλη Λώλη, αλλά και την ΕΠΣ Αχαϊας, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα. Την άνοιξη, από 28 Απριλίου έως 1 Μαϊου θα γίνει στη Λαμία η δεύτερη φάση του πρώτου σεμιναρίου και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε πιο βαθμό οι διαιτητές αφομοίωσαν αυτά που διδάχθηκαν και τις συμβουλές που τους δόθηκαν. Του χρόνου θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα με άλλους διαιτητές, δεδομένου ότι θέλουμε να δουλέψουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.
Τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που σε ελάχιστες χώρες τις Ευρώπης έχει συμβεί και γι’ αυτό δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια του Ντέιβιντ Ελερέι, που είναι αυτός που τρέχει το πρόγραμμα Core από πλευράς της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα μας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι προτάθηκαν για διεθνείς βοηθοί οι Γρεβένης και Κωσταράς, που είχαν περάσει από το πρόγραμμα της ΟΥΕΦΑ, όπως και ο Δημητριάδης, που μπήκε από πέρυσι στον πίνακα της ΦΙΦΑ. Και αυτό είναι ένα δείγμα ότι μετέχουμε ουσιαστικά στο πρόγραμμα και οι διαιτητές μας εκμεταλλεύονται τα εφόδια που τους δίνονται».
Για το πρόγραμμα Core μίλησε και ο εθνικός προπονητής των διαιτητών Βασίλης Λώλης: «Είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται στις χώρες της Ευρώπης στα πρότυπα της ΟΥΕΦΑ. Οι Ελληνες διαιτητές έχουν εμπειρία από αυτό και ήδη τρεις τριάδες έχουν βγάλει με επιτυχία το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Για το Core επιλέγονται διαιτητές που έχουν την κατάλληλη ηλικία, τις ικανότητες, αλλά και την προοπτική εξέλιξης και με αυτούς δουλέψαμε εντατικά και με πρωτοποριακά προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δοκιμάσαμε ένα τεστ μέσω του οποίου φαινόταν η ικανότητα κίνησης μέσα στο γήπεδο, η ταχύτητα σε ό,τι αφορά το τρέξιμο, αλλά και η ταχύτητα λήψης απόφασης. Παράλληλα οι διαιτητές υποβλήθηκαν στο τεστ που κάνει η ΟΥΕΦΑ στα σεμινάριά της, το λεγόμενο γιο-γιο, το οποίο έχει πολλές παραλλαγές. Το συγκεκριμένο τεστ το κάναμε και στους διαιτητές και βοηθούς της σούπερ λίγκα στο πρόσφατο σεμινάριο της Ερέτριας.
Εκτός των άλλων ασχοληθήκαμε και ατομικά με κάθε διαιτητή. Κάναμε μια καταγραφή των αδυναμιών του καθενός και δώσαμε και ατομικό πρόγραμμα για να βελτιωθούν εκεί που χρειάζεται. Καταγράψαμε ακόμα και τη φυσική κατάσταση, αλλά και μετρήσαμε μέσω ειδικού προγράμματος την πιθανότητα τραυματισμών και δώσαμε τις κατάλληλες ασκήσεις για την αποφυγή τους. Και αυτά πέραν των προγραμμάτων που δόθηκαν σε όλους και τις ομαδικές προπονήσεις.
Εκτός από τα μαθήματα σχετικά με τους κανονισμούς, ο κάθε διαιτητής έπαιξε από ένα ημίχρονο σε φιλικά παιχνίδια και η ΚΕΔ είχε την ευκαιρία να δει και το πώς κινείται ο καθένας μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Στα τέλη Απριλίου θα βρεθούμε και πάλι για τον 2Ο κύκλο του πρώτου Core και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το κατά πόσο ο κάθε διαιτητής που μετέχει στο πρόγραμμα έχει ακούσει τις συμβουλές μας και έχει βελτιώσει κάποια σημεία που είχε αδυναμίες.
Το πρόγραμμα φέτος είναι κατά κάποιο τρόπο πιλοτικό και θέλαμε να δούμε πώς… τσουλάει. Κύριος στόχος είναι όταν και όποιοι φτάσουν είτε στη σούπερ λίγκα, είτε ακόμα – ακόμα και στον πίνακα των διεθνών, να έχουν όλα τα εφόδια και να είναι πανέτοιμοι και όχι να έχουν ελλείψεις που θα πρέπει να καλύψουν ενώ ήδη έχουν φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα.
Για να πετύχει, όμως, το πρόγραμμα Core, είναι απαραίτητη η βοήθεια από τις ενώσεις. Και θα πρέπει να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα αν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΠΣ Αχαϊας, οι άνθρωποι της οποίας έκαναν τα πάντα για να μην αντιμετωπίσουμε το παραμικρό πρόβλημα. Το ευχάριστο είναι πως ήδη αρκετές ενώσεις εξέφρασαν την επιθυμία να διοργανώσουν το πρόγραμμα στη συνέχεια και αυτό μας λύνει τα χέρια για το μέλλον».
Ανεπανάληπτη εμπειρία χαρακτήρισαν το ελληνικό σεμινάριο Core και οι διαιτητές που πήραν μέρος σε αυτό. Ας δούμε τι είπαν ορισμένοι από αυτούς:
BΑΓΓΕΛΗΣ ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ: «Η εμπειρία μου, αλλά υποθέτω και των άλλων συναδέλφων μου, από το σεμινάριο Core που διοργανώθηκε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ ήταν ανεπανάληπτη. Από το 2000 οπότε και συμμετέχω στα σεμινάρια προεπιλογής των διαιτητών δεν νομίζω μα υπήρξε ξανά τόσο πολυθεματικό και συνάμα τόσο ουσιαστικό και πρακτικό σεμινάριο. Βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ήμασταν πολύ λίγα άτομα με αποτέλεσμα όλα τα μέλη της επιτροπής να ασχολούνται πολλές ώρες της μέρας μαζί μας. Και αυτή η προσωπική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες νομίζω ότι βοήθησε ώστε να το ευχαριστηθούμε πραγματικά και να μην αισθανθούμε καθόλου κούραση, αν και το πρόγραμμα ήταν βεβαρημένο.
Η θεωρία, αλλά και οι πρακτικές οδηγίες που μας δόθηκαν, νομίζω πως δεν μπορούν παρά να μας είναι αφάνταστα χρήσιμες τόσο στις αγωνιστικές περιόδους όσο και γενικότερα στη μετέπειτα εξέλιξή μας. Η δουλειά που έγινε (και αυτή που εμείς δεν είδαμε γιατί τα μέλη της επιτροπής «ξοδεψαν» πολλές προσωπικές ώρες για να ετοιμαστεί όλο αυτό το πρόγραμμα και να δουλέψουν όλα στην εντέλεια) θα φανεί σίγουρα μέσα στο πρωτάθλημα. Και όλοι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά ώστε αυτό το σεμινάριο να καθιερωθεί.
Εκτός όμως από τις καθαρά ποδοσφαιρικές οδηγίες που μας δόθηκαν και τις αναλύσαμε εκτενώς, η εξίσου πολύ σημαντική δουλειά που έγινε ήταν στον τομές της προπόνησης. Ο εθνικός μας γυμναστής κ. Λώλης σε συνεργασία με το γυμναστή της ΕΠΣ Αχαϊας, αλλά και με τον αντίστοιχο της ΕΠΣ Χανίων, δούλεψαν μαζί μας σε πραγματικά επαγγελματικά πρότυπα. Δοκιμάσαμε μεθόδους και τεστάραμε τους εαυτούς μας σε ασκήσεις που ειλικρινά εγώ προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ ότι θα έκανα. Αντίστοιχες μέθοδοι δεν έχουν γίνει ακόμα και σε αρκετές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, των οποίων το ποδόσφαιρο είναι σε υψηλό επίπεδο. Και σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια.
Συμπερασματικά… Τα μέλη της επιτροπής δούλεψαν πραγματικά σκληρά και μας έδειξαν το δρόμο... Ο κ. Μπριάκος, ο κ. Καλύβας, ο κ. Δούρος, ο κ. Τσαχειλίδης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους και να προσθέσουμε ένα γόνιμο λιθαράκι στο χώρο που αγαπάμε και για τον οποίο παλεύουμε καθημερινά με τις θυσίες μας να κάνουμε καλύτερο!!! Και θα τον κάνουμε!!!».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΕΛΟΥ: «Νιώθω πολύ τυχερός που συμμετείχα στο πρόγραμμα Core, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αποκόμισα πολύτιμες γνώσεις τόσο σε θεωρητικό (από τα συνεχή μαθήματα) όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ειδικά λόγω του φιλικού αγώνα που έπαιξα και με παρακολούθησε ένα μέλος της ΚΕΔ. Με αυτό τον τρόπο είχα την ευκαιρία να δεχτώ συμβουλές που θα με βοηθήσουν στην περαιτέρω πορεία μου. Επίσης πολύ σημαντικό για μένα ήταν το ότι κάναμε 2 τεστ φυσικής κατάστασης στα οποία συμμετείχα για πρώτη φορά. Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω το ότι και τα τέσσερα μέλη τις ΚΕΔ ήταν παρόντα σε ένα πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε μόνο 14 διαιτητές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός άριστου κλίματος που μου άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΗΛΟΣ: «Αρχικά θέλω να τονίσω την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν ο πρόεδρος, οι εκπρόσωποι καθώς και οι εκπαιδευτές διαιτησίας της ΕΠΣ Αχαΐας. Έτσι, το φιλικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξ’ αρχής καθώς και η άριστη συνεργασία που είχαμε τόσο μεταξύ μας οι διαιτητές, όσο και με τα μέλη της ΚΕΔ και τους γυμναστές μας, λειτουργώντας όλοι μαζί σαν μια ομάδα, έκανε τις ημέρες του σεμιναρίου να κυλήσουν εποικοδομητικά και παράλληλα ευχάριστα, παρά το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα που είχαμε.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα του μίτινγκ της ομάδας των διαιτητών πριν τον αγώνα, με σκοπό να γίνουν ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις του κάθε μέλους της ομάδας κατά τη διαδικασία τέλεσης ενός αγώνα. Και αυτό ώστε να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε σωστά δύσκολες καταστάσεις και παράλληλα να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιδρούμε άμεσα και ξεκάθαρα σε οτιδήποτε και αν προκύψει.
Επίσης, έπειτα από μια σειρά μαθημάτων μας δόθηκαν αρκετά ερεθίσματα έτσι ώστε να διαπιστώσουμε πως διορθώνοντας και βελτιώνοντας ορισμένες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (κατανόηση συστήματος και τρόπου ανάπτυξης μιας ομάδας, άμεση αντίδραση στην εναλλαγή των φάσεων, πρόβλεψη της κατεύθυνσης του παιχνιδιού, συνεχής εγρήγορση, εντοπισμός - κατανόηση σοβαρότητας μιας παράβασης, διαχείριση αγώνα, γλώσσα του σώματος κ.α.), μπορούν να μας βοηθήσουν άμεσα και να κάνουν το έργο μας ευκολότερο. Έτσι, και με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων από διάφορα τεστ στα οποία υποβληθήκαμε από τους γυμναστές της ΕΠΟ (sport speed test, ταχύτητα αντίδρασης, ευλυγισίας, yo-yo test, κ.α.), τα οποία και αναλύσαμε διεξοδικά, έχουμε στα χέρια μας ένα σπουδαίο εργαλείο για να διαπιστώσει ο καθένας από εμάς σε πιο σημείο υστερεί και μέσα από εξειδικευμένη πλέον προπόνηση να δει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω πως μας τονίστηκε ιδιαιτέρα ότι η επιτυχία της «ομάδας των διαιτητών» στο αγωνιστικό κομμάτι, πρέπει να είναι φυσικό επακόλουθο σωστής προετοιμασίας και συντονισμένης δουλειάς όλης της διαιτητικής ομάδας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό αυτή η έννοια της «ομάδας» των διαιτητών να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί ακόμα και στην προπόνησή μας, έτσι ώστε να βελτιωθεί άμεσα η απόδοσή μας στην προπόνηση ( έως και 20% αύξηση σε σχέση με την ατομική προπόνηση), αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η μεταξύ μας επικοινωνία, πράγμα που θα μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε ευκολότερα στο έργο μας.
Εν κατακλείδι και κάνοντας έναν απολογισμό του σεμιναρίου Core, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως μας δόθηκαν αρκετά ερεθίσματα, εφόδια γνώσεων και εμπειριών, αλλά και χρήσιμα εργαλεία, τα οποία είναι στο χέρι μας πλέον να τα αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, έτσι ώστε μέσα από τη συνεχή και σωστή δουλειά να δούμε όλα αυτά που διδαχθήκαμε να γίνονται σιγά σιγά πράξη. Ήταν κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα δεδομένα της ελληνικής διαιτησίας, αναδεικνύοντας έτσι το πόσο μεγάλο βάρος έχει δώσει η ΚΕΔ στην σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων διαιτητών.
Είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια που έπεται θα είναι ακόμη καλύτερη, ανεβάζοντας για όλους τον πήχη ακόμα ψηλότερα…».
ΜΑΝΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: «Αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερός που μετείχα στο πρώτο Core. Περάσαμε ένα σχολείο διαιτησίας. Λόγω του εξατομικευμένου χαρακτήρα του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψουμε τα αδύναμα σημεία μας, αλλά και τον τρόπο βελτίωσής τους.
Για πέντε ημέρες είχαμε δίπλα μας ανθρώπους που στόχο είχαν τη συνεχή βελτίωσή μας, ενώ παράλληλα δουλέψαμε με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς που στη χώρα μας μόνο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν.
Επίσης, το γεγονός ότι ασχοληθήκαμε με μετρήσεις ταχύτητας αντίδρασης σε οπτικό και ακουστικό ερέθισμα, ευλυγισίας, δύναμης, παρατηρητικότητας, ήταν πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Αναμφισβήτητα, το επίπεδο δουλειάς ήταν πλήρως εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα που θέτει η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ για την ανάπτυξη της διαιτησίας.
Αφενός το Core έρχεται να βοηθήσει εμάς που μετείχαμε, αφετέρου αποτελεί σεμινάριο “ορόσημο” για όλους τους διαιτητές, αφού συνεχώς μεταφέρουμε την εμπειρία μας, το προπονητικό , το οπτικοακουστικό υλικό που μας δόθηκε, σε διαιτητές όχι μόνο της κατηγορίας μας, αλλά ακόμα και μικρότερων κατηγοριών.
Πολύτιμη υπήρξε η στήριξη του ΔΣ της ΕΠΟ, των μελών της ΚΕΔ που ήταν πλάι μας, της ΕΠΣ Αχαϊας που μας φιλοξένησε, των διαιτητών, αλλά και των σωματείων της, που μας βοήθησαν στην διεξαγωγή φιλικών παιχνιδιών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ: «Η εμπειρία από το σεμινάριο Core ήταν πρωτόγνωρη για μένα, όπως πιστεύω και όλους τους συμμετέχοντες. Το κλίμα μεταξύ μας ήταν άριστο, πολύ φιλικό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και αισθάνομαι τυχερός που έλαβα μέρος στο πρώτο σεμινάριο που διοργανώθηκε, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολλά μαθήματα από τους εκπαιδευτές μας και λύνοντάς μας τυχόν απορίες αναλυτικά. Επίσης παρακολουθήσαμε διαφορετικές μεθόδους προπόνησης εντός γηπέδου και κάναμε αγωνιστικές δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούμε όλοι από ένα ημίχρονο σε φιλικούς αγώνες που διοργανώθηκαν, υπό την παρακολούθηση ενός μέλους της ΚΕΔ και στη συνέχεια αναλύσαμε τον αγώνα, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τυχόν λάθη, ώστε να τα ελαχιστοποιήσουμε. Σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουμε όλη τη χρονιά κάποιον που θα μας παρακολουθεί συστηματικά και θα μπορεί να δει την πρόοδο που θα έχουμε μέσα από τους αγώνες και τις προπονήσεις .Συν τοις άλλοις, είχαμε την ευκαιρία να είμαστε πολλές ώρες μαζί όλοι οι διαιτητές από τις διάφορες ανά την Ελλάδα ενώσεις και να γνωριστούμε καλύτερα ανταλλάσοντας απόψεις, διότι πολλές φορές αγωνιζόμαστε μαζί στο γήπεδο, χωρίς να έχουμε ξανασυναντηθεί ξανά. Γενικότερα ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία με πολλά κέρδη και αναμένω με ανυπομονησία την επανάληψη του συγκεκριμένου σεμιναρίου».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΑΚΟΣ
www.referee.gr