Τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης απευθυνόμενος στους διαιτητές και βοηθούς της Σούπερ Λίγκα, κατά τη έναρξη του σεμιναρίου σχετικά με τους ανοικτούς πίνακες, δεν αποτελούν είδηση, και αυτό γιατί πρακτικά και με βάση τον κανονισμό δεν μπορεί ένας διαιτητής ή βοηθός να κατεβεί ή να ανέβει κατηγορία.
Αυτό το σύστημα ισχύει στην Αγγλία και στην Σκωτία και μάλλον εκεί μπερδεύτηκε ο Χιου Ντάλας, ως υπεύθυνος εκπαίδευσης της Σούπερ Λίγκα, υποστηρίζοντας την καθιέρωση των ανοικτών πινάκων. Για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, οι ανοικτοί πίνακες ισχύουν επί πολλά χρόνια με την εξής διαφορά:
-Μπορεί λόγου χάρη να οριστεί ένας διαιτητής από την Φούτμπολ Λιγκ σε παιχνίδι της Σούπερ Λίγκα. Όχι όποιος να’ ναι αλλα κάποιος εν προκειμένοω απο αυτούς που έπαιζαν για άνοδο (Ευαγγέλλου, Φουκάκης, Παπαγεωργίου, Αγγελάκης, Σέζος, Τίκας). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ορισμός του σε ένα παιχνίδι ως άνοδος, θα είναι όμως πρόκριμα όταν θα γίνουν αναμορφώσεις των πινάκων να έχουν σοβαρές ελπίδες για ένταξη στη Σούπερ Λίγκ.
Από την άλλη πλευρά μπορεί να συμβεί και τούμπαλιν. Δηλαδή να παίξει διαιτητής της Σούπερ Λίγκα σε παιχνίδι ή παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ (εφόσον κριθεί ντεφορμέ για την μεγάλη κατηγορία), αλλά αυτό δεν συνιστά υποβιβασμό αλλά προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό που υποστήριξαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, όσο και ο προεδρος της ΚΕΔ Γ. Καραμελίδης, ότι δηλαδή οι ανοιχτοί πίνακες ισχύουν γιατί ήταν περιορισμένος ο αριθμός των αλλαγών, διοτι είναι συγκεκριμένος ο αριθμός (26 διαιτητές στη Α’ εθνική), είναι ένα μήνυμα κύρια προς τις ενώσεις εκείνες που διετύπωσαν παράπονα γιατί δεν προωθήθηκε ο δικός τους διαιτητής. Το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι ανοιχτοί πίνακες- αυτό ακούγεται κατά κόρον εδώ και χρόνια- θα φανεί στην πορεία και είναι ένα ρίσκο αφού για να χρησιμοποιηθεί ένας διαιτητής από τη Φούτμπολ Λίκγ θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει στην κορυφή ή και στην ουρά της βαθμολογίας στη Σούπερ Λίγκα για να κάνει ένα τέτοιο επιχείρημα.
Κατά τα λοιπά η έναρξη που ήταν ολιγόλεπτη ως προς τις ομίλες συνοδέυτηκε και από τις καθιερωμένες ευχές για καλή διαιτητική σεζόν, σωστά σφυρίγματα και περιορισμό των λαθών. Ακολούησαν τα μαθήματα που γίνονται κάθε χρόνο και το απόγευμα έγινε προακτική εξάσκηση στο τερέν του Αγ. Κοσμά, κάτι που θα επαναληφθεί και τη Τρίτη το απόγευμα. Παρόντες ήταν άπαντες οι διαιτητές της Σούπερ Λιγκ και ο βοηθοί καθώς και τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Τσαχειλίδης και τα μέλη Φ. Σωμαρακάκης και Χ. Γενναίος, καθώς και ο υπεύθυνος εκπαίδευσης Κ. Βασσάρας.
Υ.Γ. Με βάση τον κανονισμό διαιτησίας η ΚΕΔ μπορεί να κάνει αναμόρφωση πινάκων μόνο εφόσον προβεί σε αγωνιστικά τέστ, τα οποία εν προκειμένω γίνονται μία φορά κατά την διάρκεια της σεζόν, πέρα από τα θερινά, συνήθως τον Ιανουάριο. Αυτή είναι η αλήθεια.